MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Πλήγμα για την αξιοπιστία της ΕΚΤ η σύλληψη του Λετονού κεντρικού τραπεζίτη

Ο διοικητής της Τράπεζας της Λετονίας, Ίλμαρς Ρίμσεβικς, μπορεί να αφέθηκε ελεύθερος από τις αρχές τις χώρας, ωστόσο η σύλληψή του και η εμπλοκή του σε σκάνδαλο δωροδοκίας έχει θορυβήσει τις αρχές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς ο ευρωπαϊκός θεσμός βρίσκεται έκθετος μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Όπως μεταδίδει η γερμανική Die Welt, η εμπλοκή του κεντρικού τραπεζίτη σε ένα σκάνδαλο «ξεπλύματος χρήματος ως πυλώνα επιχειρηματικών πρακτικών» κατά τους Αμερικανούς, έχει αντίκτυπο και στην ΕΚΤ, καθώς οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών δίνουν λόγο σε αυτήν.

Υπενθυμίζεται πως ο Λετονός συνελήφθη την Κυριακή από την υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού της χώρας, καθώς το όνομά του εμπλέκεται σε υπόθεση δωροδοκίας. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες και τη Δευτέρα αφέθηκε ελεύθερος.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ισχυρισμοί περί διαφθοράς εναντίον του επικεφαλής μιας κεντρικής τράπεζας μπορεί να αποτελέσουν σοβαρό πρόβλημα αν σπέρνουν αμφιβολίες στις χρηματοπιστωτικές αγορές σχετικά με τη σταθερότητα της αντίστοιχης χρηματοπιστωτικής αγοράς.

Όπως αναφέρεται, ο πρωθυπουργός της Λετονίας, Μάρις Κουτσίνσκι, προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες, αναφέροντας πως «δεν υπάρχει απειλή για το λετονικό χρηματοπιστωτικό σύστημα». Παρόλα αυτά, το όλο θέμα εξακολουθεί να είναι ενοχλητικό για τις ευρωπαϊκές αρχές.

Υπογραμμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στην ABLV Bank of Latvia, το τρίτο μεγαλύτερο θεσμικό όργανο της Λεττονίας. Οι Αμερικανοί προειδοποίησαν ότι η ABLV χρησιμοποιεί το «ξέπλυμα χρήματος ως πυλώνα επιχειρηματικών πρακτικών».

Σύμφωνα με τις κατηγορίες, ο Λετονός φέρεται ότι βοήθησε τους πελάτες να υπονομεύσουν τις κυρώσεις του ΟΗΕ εναντίον της Βόρειας Κορέας. Ωστόσο, κύκλοι χρηματοπιστωτικών αγορών που επικαλείται το δημοσίευμα, ανέφεραν ότι οι έρευνες κατά του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας δεν έχουν «πιθανώς» σχέση με τους ισχυρισμούς αυτούς.

Πάντως, ο πρωθυπουργός της Λετονίας φέρεται να ζήτησε την παραίτηση του κεντρικού τραπεζίτη, υπογραμμίζοντας πως «δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάποιος μπορεί να εργαστεί ως κυβερνήτης της Τράπεζας της Λετονίας, συνελήφθη για τέτοιες σοβαρές κατηγορίες».

Θέση παρατηρητή σε όλα τα παραπάνω φέρεται να έχει λάβει η ΕΚΤ, καθώς το θέμα του Ρίμσεβικς κρίνεται ως επικίνδυνο για την αξιοπιστία της, καθώς και ο ίδιος κατέχει θέση στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, ως επικεφαλής της λετονικής κεντρικής τράπεζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου