MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Deutsche bank: Απέναντι στο Bitcoin το crypto – ευρώ και η εμπλοκή των κεντρικών τραπεζών

Αν χαθεί η θεμελιώδης εμπιστοσύνη στη νομισματική και πολιτική σταθερότητα, οι άνθρωποι πιθανότατα θα απομακρύνονταν από οποιαδήποτε μορφή των κυρίαρχων νομισμάτων και θα στρέφονταν στα κρυπτονομίσματα.

Εάν χαθεί η εμπιστοσύνη στις κεντρικές τράπεζες ο πλανήτης θα στραφεί μαζικά στα κρυπτονομίσματα αναφέρει σε ειδική ανάλυση της η Deutsche bank.

Κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin θα μπορούσαν να μετεξελιχθούν σε ένα παγκόσμιο νόμισμα.

Αλλά σε αυτόν τον κόσμο, όπου οι άνθρωποι τείνουν να εμπιστεύονται τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι κεντρικές τράπεζες διατηρούν την αξία του χρήματος, φαίνεται απίθανο το bitcoin να μπορούσε ποτέ να είναι τόσο βολικό όσο τα υπάρχοντα μέσα πληρωμής.

Τι θα συνέβαινε όμως εάν καταρρεύσει η εμπιστοσύνη;

Η Deutsche Bank προσπαθεί να απαντήσει απλά στην ερώτηση - Γιατί θα χρησιμοποιούσαμε crypto - euro;

Η άνοδος του bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων και η μείωση των πληρωμών σε μετρητά είναι το υπόβαθρο μιας νέας ιδέας:

τα ψηφιακά μετρητά που εκδίδονται από τις κεντρικές τράπεζες.

Παρά τις αντιδράσεις οι κεντρικές τράπεζες εξετάζουν τα κρυπτονομίσματα και την υποκείμενη τεχνολογία καθώς φέρουν την ευθύνη για την έκδοση φυσικών μετρητών, την επίβλεψη ή / και την παροχή συστημάτων εκκαθάρισης και διακανονισμού πληρωμών, τη διενέργεια νομισματικής πολιτικής και τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Στους τομείς των πληρωμών και της αποταμίευσης, τα ψηφιακά μετρητά θα ανταγωνίζονταν τις τραπεζικές καταθέσεις, τα φυσικά ταμειακά διαθέσιμα τα ιδιωτικά κρυπτονομίσματα για να κερδίσουν τους καταναλωτές.

Σε ένα περιβάλλον υψηλής εμπιστοσύνης στα τραπεζικά ιδρύματα, οι καταναλωτές πιθανότατα δεν θα ανησυχούσαν εάν τα ψηφιακά μετρητά δεν είχαν μεγάλη απήχηση.

Ωστόσο, σε περιόδους οικονομικής ή πολιτικής αβεβαιότητας, οι άνθρωποι μπορεί να σκέφτονται πέρα από την ευκολία και την απόδοση.

Σε περίπτωση χρηματοπιστωτικής αναταραχής, οι καταναλωτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν χρήματα από την κεντρική τράπεζα - φυσικά ή ψηφιακά μετρητά - ως ασφαλές καταφύγιο.

Ωστόσο, αν χαθεί η θεμελιώδης εμπιστοσύνη στη νομισματική και πολιτική σταθερότητα, οι άνθρωποι πιθανότατα θα απομακρύνονταν από οποιαδήποτε μορφή των κυρίαρχων νομισμάτων και θα στρέφονταν στα κρυπτονομίσματα.

Η άνοδος του bitcoin και οι ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον των μετρητών έδωσαν λαβή σε μια νέα έννοια:

τα ψηφιακά μετρητά, που εκδίδονται από μια κεντρική τράπεζα.

Πράγματι, τα ψηφιακά μετρητά (ή το νόμισμα) που εκδίδει η κεντρική τράπεζα - το CBDC - είναι το επίκεντρο διαφόρων τεχνικών και οικονομικών εξελίξεων.

Τα κρατικά νομίσματα, όπως το δολάριο ΗΠΑ, το ευρώ ή η στερλίνα, είναι νομίσματα που διοικούνται από μια (υπερ-) εθνική κεντρική τράπεζα.

Και είναι σε μεγάλο βαθμό ψηφιακά νομίσματα, επειδή το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς χρήματος δεν κρατείται σε φυσικά μετρητά, αλλά με τη μορφή τραπεζικών καταθέσεων.

Στη ζώνη του ευρώ, για παράδειγμα, οι τραπεζικές καταθέσεις αποτελούν περίπου το 80% του συνόλου των χρημάτων.

Οι πληρωμές με τραπεζικές καταθέσεις είναι σε μεγάλο βαθμό και ψηφιακές:

Οι πληρωμές με κάρτες, οι ηλεκτρονικές μεταφορές πιστώσεων και οι άμεσες χρεώσεις υποβάλλονται σε ηλεκτρονική επεξεργασία μέσω τραπεζικών ή άλλων συστημάτων με κεντρικό σημείο διακανονισμού.

Το πρωτόκολλο bitcoin λειτούργησε πολύ ανατρεπτικά.

Μέχρι τώρα όμως για τους σκοπούς των καθημερινών πληρωμών λιανικής, πολλοί καταναλωτές εκτιμούν την ευκολία έναντι των κρυπτονομισμάτων.

Πολλά νοικοκυριά μπορεί να θεωρήσουν αποδεκτό να χρησιμοποιούν κρυπτογραφημένα ευρώ, ακόμη και αν υποχρεούνται να εγγραφούν στους λογαριασμούς και κάρτες τους. Αυτό θα βοηθούσε μια κεντρική τράπεζα να σχεδιάσει ψηφιακά μετρητά κατά τρόπο που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ωστόσο, τα κρυπτονομίσματα είναι σε θέση να επιτρέψουν στους πολίτες να παρακάμπτουν τα συστήματα πληρωμών που ελέγχονται από το κράτος, όπως συμβαίνει στην Κίνα, τη Ζιμπάμπουε ή τη Βενεζουέλα.

Έτσι, η Deutsche Bank καταλήγει στο συμπέρασμα, γιατί θα χρησιμοποιούσαμε Crypto ευρώ;

Υπάρχουν δύο πιθανές περιπτώσεις χρήσης: για πληρωμές και για λόγους αποταμίευσης.


Πηγή : www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου