MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

NOVARTIS AG

Η ελβετική εταιρεία που φέρεται πως δωροδόκησε οκτώ υπουργούς και δύο πρωθυπουργούς στην Ελλάδα.

Επενδύσεις & Αγορές 

Η Novartis ΑΕ είναι μία πολυεθνική εταιρεία του ευρύτερου φαρμακευτικού τομέα, με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας. Ιδρύθηκε το 1996 μετά τη συγχώνευση δύο επιχειρήσεων: της SANDOZ και της CIBA – ενώ σήμερα ανήκει κατά 84,22% στο ευρύ κοινό, έχει ίδιες μετοχές 9,67% και οι υπόλοιποι μέτοχοι της είναι κατά 3,4% το ίδρυμα SANDOZ, κατά 2,6% το ίδρυμα Novartis, καθώς επίσης οι VANGUARD, NORGES, UBS, Capital Research, Wellington, Black Rock κλπ. 



Το 2015 ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη στον πλανήτη, μετά την αμερικανική Pfizer – όπως φαίνεται από το γράφημα. Όσον αφορά τα οικονομικά της μεγέθη, ο ετήσιος τζίρος της το 2017 ήταν στα 48 δις ελβετικά φράγκα ή 41 δις € (1 φράγκο είναι ίσο με 0,86 € σήμερα) – από 51 δις φράγκα το 2011. Απασχολεί δε 121.500 εργαζομένους. 

Η επιχείρηση είχε το 2017 9 δις φράγκα κέρδη προ φόρων και 7,77 δις μετά φόρων – γεγονός που σημαίνει ότι, πλήρωσε φόρους 1,23 δις φράγκα (το 13,6% επί των κερδών της ή το 2,56% επί του τζίρου της). Οι συνολικές υποχρεώσεις της ήταν 57 δις, εκ των οποίων τα 14,97 δις μακροπρόθεσμες – με ίδια κεφάλαια 72 δις (πάντοτε σε φράγκα) και σύνολο ισολογισμού 72 δις. Η σημερινή τιμή της μετοχής της είναι 80 φράγκα (69 €), με μερισματική απόδοση 3,49% επί της τιμής της και η χρηματιστηριακή της αξία 208 δις φράγκα ή 179 δις € – όσο δηλαδή το ετήσιο ΑΕΠ της Ελλάδας. 

Το 2016 κατηγορήθηκε για ένα ανάλογο σκάνδαλο με το ελληνικό στη Ν. Κορέα, όπου τελικά πλήρωσε 50 εκ. $ αποζημίωση – ενώ έχει πληρώσει επίσης 25 εκ. $ στις Η.Π.Α., για έρευνες σχετικά με χρηματισμούς στην Κίνα. Ως εκ τούτου μάλλον θα πληρώσει κάποια ανάλογα ποσά για την περίπτωση της Ελλάδας – τόσο στη χώρα μας, όσο και στις Η.Π.Α. που διενεργούν έρευνες (FBI), πάντοτε με το αζημίωτο. 


Η Ελλάδα (στο γράφημα τα μεγέθη της στη χώρα μας, αν και τα κέρδη δεν είναι ίσως αντιπροσωπευτικά, αφού τη συμφέρει να τα μεταφέρει στην Ελβετία λόγω των χαμηλότερων συντελεστών φορολόγησης – υποθετικά μέσω της χρέωσης υψηλότερων τιμών στην Ελλάδα που συνηθίζεται από αρκετές πολυεθνικές) λέγεται πως είναι πολύ σημαντική για τη Novartis, επειδή με βάση τις τιμές των φαρμάκων στη χώρα μας διαμορφώνονται οι τιμές σε άλλες 29 χώρες – οπότε λογικά θα προσπάθησε να επηρεάσει με σημαντικά χρηματικά ποσά εκείνα τα κυβερνητικά στελέχη που ήταν υπεύθυνα για τον καθορισμό των τιμών πωλήσεων των φαρμάκων. Τόσο το ενδεχόμενο αυτό σκάνδαλο, όσο και το θέμα των Σκοπίων θα επηρεάσουν την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, αφού θεωρείται πως έχει δημιουργηθεί πολιτική αστάθεια – ενώ ανάλογα θα επηρεαστεί και το ελληνικό χρηματιστήριο.

Πηγή : https://analyst.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου