MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Το μεγάλο χρηματιστηριακό πάρτι

Ο αμερικανικός δείκτης σήμερα έχει τα ένατα γενέθλια της εντυπωσιακής ανόδου του, κατά τη διάρκεια της οποίας σχεδόν τετραπλασιάσθηκε – προικίζοντας με τεράστια κέρδη τους επενδυτές.

Επενδύσεις & Αγορές

Πριν από ακριβώς εννέα χρόνια, στις 9 Μαρτίου του 2009, ο αμερικανικός δείκτης S&P είχε φτάσει στο κατώτατο σημείο του από το Σεπτέμβριο του 1995 – στις 676,5 μονάδες, έχοντας κατά τη διάρκεια της ημέρας αγγίξει τις 666,8 μονάδες. Έκτοτε ο δείκτης παρουσιάζει μία σχεδόν συνεχή άνοδο, έχοντας σχεδόν τετραπλασιαστεί (γράφημα, μπλε καμπύλη, αριστερή κάθετος) – ενώ δεν είναι ο μοναδικός, αφού κάτι ανάλογο συμβαίνει με τον ελβετικό δείκτη (κόκκινη καμπύλη, δεξιά κάθετος), ο οποίος όμως έχει «μόνο» υπερδιπλασιαστεί, καθώς επίσης με πολλούς άλλους. 


Οι μεγάλες πτώσεις του, όπως αυτή πριν από έναν περίπου μήνα, διήρκεσαν ελάχιστα οδηγώντας τον σε νέα υψηλά – ενώ η άνοδος αυτή θεωρείται ως μία από τις μακροβιότερες στην ιστορία που, εφόσον συνεχιστεί έως την 22η Αυγούστου, θα καταλάβει την πρώτη θέση. 

Υπενθυμίζουμε εδώ πως κανένας δεν είναι εύκολο να προβλέψει τι θα συμβεί, διαπιστώνοντας μόνο πως ο καπιταλισμός-καζίνο λαμβάνει συνεχώς μεγαλύτερες διαστάσεις – με τα ETFs να αποτελούν μία πυρηνική βόμβα στα θεμέλια του, η οποία θα διογκωθεί περισσότερο με την πιθανή συμμετοχή της Fed, καθώς επίσης των υπολοίπων μεγάλων κεντρικών τραπεζών που δεν θα έχουν την πολυτέλεια να μείνουν έξω από το μεγάλο παιχνίδι (πηγή).


Πηγή : https://analyst.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου