MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Πρωτοφανές! Ο Τσίπρας... βάφτισε τα Σκόπια «Gorna Makedonija»

Ο πρωθυπουργός ευχήθηκε σε δημοσιογράφο σε λίγους μήνες να εκπροσωπεί τη «Gorna Makedonija» - Η δημοσιογράφος είχε πει ότι εκπροσωπεί το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων - ΝΔ: Να σοβαρευτεί και να συνειδητοποιήσει τις εθνικές ευθύνες του

Παρά τα συλλαλητήρια, με τις δεκάδες χιλιάδες κόσμου που απαίτησαν να μη χρησιμοποιηθεί ο όρος «Μακεδονία», στο καινούργιο όνομα των Σκοπίων και την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, βρίσκεται στα Σκόπια για την κρίσιμη διαπραγμάτευσή με το Σκοπιανό ομόλογό του, ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στις Βρυξέλλες, μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αποφάσισε δώσει μία «γραμμή» στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις.

Μία δημοσιογράφος παίρνοντας τον λόγο ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα για τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό. Η δημοσιογράφος είπε ότι εκπροσωπεί το «Ειδησεογραφικό πρακτορείο της Μακεδονίας». Εκεί ο Αλέξης Τσίπρας ευχήθηκε στη Σκοπιανή δημοσιογράφο σε λίγους μήνες αν εκπροσωπεί την… «Γκόρνα Ματσεντόνια», δηλαδή την Άνω Μακεδονία. Στην συνέχεια βέβαια προσπάθησε ίσως… να το μαζέψει, λέγοντας πως ο ίδιος δεν προτείνει την ονομασία αυτή, και πως θα το κρίνουν οι διαπραγματεύσεις.


Στην ερώτηση της Σκοπιανής δημοσιογράφγου, ο κ. Τσίπρας είπε: 

«Χρησιμοποιούν το όνομα «Μακεδονία» εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια, για να μην πω από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Δεν προτείνω το Γκόρνα Ματσεντόνια, απλά το αναφέρω» είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Ο κ. Κοτζιάς βρίσκεται σήμερα στα Σκόπια προκειμένου να διερευνήσει τις προοπτικές. Έχουμε, όμως, δύο προϋποθέσεις: Μία σύνθετη ονομασία διότι δεν μπορεί η φίλη γείτονα χώρα του Βορρά να έχει το όνομα μίας γεωγραφικής περιοχής στη χώρα μας που έχει πολύ μεγάλη ιστορία. Η ονομασία της ΠΓΔΜ θα πρέπει να αφορά τους πάντες και όχι μόνο τις δύο χώρες. Δεν μπορεί να υπάρχει άλλη ονομασία στις μεταξύ μας σχέσεις και άλλη στο διεθνές περιβάλλον. Είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω εάν μπορούμε να διασφαλίσουμε το εθνικό συμφέρον.

Το να λύσουμε τη διαφορά με μία χώρα είναι προς το εθνικό συμφέρον

Για μας είναι μία ιστορική πρωτουβουλία αλλά δεν είναι υπαρξιακή υπόθεση. Μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς τη λύση. Αυτό δεν ισχύσει για την άλλη πλευρά, αν και δεν ασκούμε πιέσεις εξαιτίας αυτού, απλά πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε, εμάς δεν μας πιέζει κανείς. Αντιμετωπίζουμε το θέμα ως διμερές. Απλά οφείλω να το πω. Θεωρώ ότι οι παρεμβάσεις τρίτων χωρών (σσ. στο θέμα της ΠΓΔΜ) δεν έχουν θετικό αντίκτυπο. Εμείς είμαστε σήμερα στα Σκόπια γιατί θέλουμε τη λύση. Οχι γιατί μας πιέζει κανείς. Ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε η ΕΕ».

Νωρίτερα, στην αρχική του τοποθέτηση, ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει: «Ο Ελληνας ΥΠΕΞ βρίσκεται στα Σκόπια σε μία υψηλού συμβολισμού επίσκεψη. Οι διαπραγματεύσεις ειναι σε εξέλιξη. Η θέση μας ειναι σταθερή, ότι έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα είναι δυνατή μόνο εφόσον θα πληρούνται όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις. Αναζητούμε με την ΠΓΔΜ έναν έντιμο συμβιβασμό που θα είναι επωφελής όχι μόνο για τις δύο χώρες αλλά και την Ευρώπη συνολικά. Οι θέσεις μας είναι γνωστές εδώ και πάνω από μία 10ετία». 

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου