MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Η Ελλάδα δικαιούται την ελάφρυνση του χρέους, αλλά οι Ευρωπαίοι δανειστές μας κοροϊδεύουν

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Τα τελευταία οκτώ χρόνια, ο ελληνικός λαός έκανε απίστευτες θυσίες, πληρώνοντας τα λάθη των ανάλγητων και διεφθαρμένων πολιτικών, που δημιούργησαν την οικονομική κρίση. Τα χρόνια από το 1998 μέχρι το 2010, ήταν τα πλέον τραγικά για την οικονομία.

Από τις 23 Απριλίου 2010, όταν ο εξοχότατος και δεινός χορευτής(!) Γεώργιος Ανδρέα Παπανδρέου ανακοίνωσε από το Καστελόριζο την απόφαση του να οδηγήσει την Ελλάδα σε Μνημόνια και Προγράμματα, μέχρι και σήμερα, η χώρα βρίσκεται σε μία άνευ προηγουμένου κρίση. Οι πολίτες έδειξαν υπομονή, αλλά και σύνεση ελπίζοντας ότι η έξοδος από τα Μνημόνια, τη μιζέρια και τη φτώχεια είναι κοντά. Με τα σημερινά δεδομένα, και εφόσον οι Ευρωπαίοι δανειστές αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και αναλάβουν και τις δικές τους ευθύνες, το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα εκπνέει την 20η Αυγούστου 2018. Θα είναι μία ευλογημένη μέρα…
Ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί ήταν κατηγορηματικός στην Ουάσιγκτον, ότι όταν λέμε 20 (Αυγούστου) εννοούμε 20. Καλώς… Ο πρόεδρος του Eurogroup από την πλευρά του, ήταν επίσης κατηγορηματικός για ένα άλλο σημείο. Ότι δεν θα υπάρξει επέκταση του Προγράμματος, είπε ο κ. Μάριο Σεντένο, διαψεύδοντας τους Γερμανούς δημοσιογράφους, οι οποίοι βεβαίως παίζουν το παιγνίδι της δικής τους κυβέρνησης. Σε τούτη την οικονομική κρίση, μερικοί ξένοι δημοσιογράφοι, πρόδωσαν το δημοσιογραφικό λειτούργημα.
Άρα, με βάση τα λόγια του κ. Μοσκοβισί και του κ. Σεντένο, η έξοδος από τα Μνημόνια θα γίνει κανονικά τον Αύγουστο, όπως προβλέπεται, και θα είναι ομαλή. Από αυτό το σκηνικό, λείπει ένα στοιχείο απαραίτητο, όπως συμφωνούν όλοι οι παράγοντες: η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την οποία δικαιούνται ο πολίτες και οι ελληνικές κυβερνήσεις του, διότι -όπως είπαμε πολλές φορές- έκαναν θυσίες που θα απέρριπταν όλοι οι λαοί του κόσμου.
Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται, είναι εάν οι Ευρωπαίοι δανειστές και …εταίροι, υλοποιήσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν κατά καιρούς.
Θυμίζω ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Σόιμπλε είχε πει με περισσή ειρωνεία στον Αμερικανό ομόλογό του, Λιού, όταν ο τελευταίος του μετέφερε την αμερικανική υποστήριξη για την ελάφρυνση, ότι «τα δανεικά τα δίνουμε εμείς». Και συνέχισε: Όταν δώσετε και εσείς δανεικά, θα το συζητήσουμε…

Σε μία άλλη συζήτηση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δημόσια και ιδιωτικά απαιτεί την ελάφρυνση του χρέους, ο κ. Σόιμπλε της είχε υπενθυμίσει ότι ζητά κούρεμα των ευρωπαϊκών δανείων, γνωρίζοντας ότι τα δανεικά του Ταμείου δεν χαρίζονται και πρέπει να επιστραφούν.
Με διαφορετικό τρόπο, ο κ. Σόιμπλε είπε το ίδιο πράγμα στον κ. Λιού και στην κ. Λαγκάρντ. Ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν είναι δυνατή.
Βέβαια, θα μου πείτε, ότι ο κ. Σόιμπλε έφυγε και ήρθε άλλος υπουργός, ο οποίος όμως ας μην έχουμε αμφιβολία ότι θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική. Στην Ουάσιγκτον, όπου βρέθηκε για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας είπε σε όλους τους συνομιλητές του: Μα γιατί βιάζεστε… Στους δικούς μας ο κ. Όλαφ Σόλτς, είπε ότι απαιτείται χρόνος, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο και η έξοδος από το Πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση καλά κάνει και επιμένει στην ελάφρυνση, διότι την δικαιούται η Ελλάδα και ο λαός της. Όμως, δεν είναι το τέλος του κόσμου, εάν οι δανειστές δεν την δώσουν. Άλλωστε, στο σημείο που έφτασαν τα πράγματα πόσο θα είναι το κέρδος;
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πρέπει να κυβερνήσει με σύνεση μετά την έξοδο από το Μνημόνιο, διότι η λεγόμενη μεταμνημονιακή περίοδος είναι την ίδια στιγμή και εξαιρετικά επικίνδυνη. Επειδή θα μειωθούν οι έλεγχοι από τους δανειστές, ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να αφήσει τους υπουργούς του να «ξεσαλώσουν» με παροχές. Στη διάρκεια της μεταμνημονιακής περιόδου, που είναι απαραίτητη και αναγκαία διότι την υπόγραψε η χώρα από το 2010, ο κ. Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να αποδείξει εάν είναι καλός κυβερνήτης.
Πρέπει να προστατευθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού και το κυριότερο να μην επιστρέψει ποτέ η χώρα σε Μνημόνια και Προγράμματα. Η επιστροφή θα είναι εκτέλεση θανατικής ποινής… 

• Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου