MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018

Η αμερικανικές ληστρικές επιδρομές και η Κίνα

Οι Η.Π.Α. μαζεύουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα δολάρια που έχουν διασπείρει σε διάφορες περιοχές του πλανήτη χωρίς να δίνουν αντάλλαγμα, ομόλογα δηλαδή – για να μειώνουν τα χρέη και τα ελλείμματα τους, έτσι ώστε να μην καταστραφεί η εικονική τους οικονομία και το σύστημα που έχουν δημιουργήσει.

Ανάλυση

Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία της Κίνας, οι σημερινές συγκρούσεις μεταξύ των κρατών είναι πρωτίστως γεωοικονομικές – ενώ ο στόχος των Η.Π.Α. δεν είναι η Ρωσία αλλά η ίδια, αφού η οικονομία της είναι εννέα φορές μεγαλύτερη. Όσον αφορά την ανανεωμένη επιθυμία των Η.Π.Α. να κλιμακώσουν τις στρατιωτικές εντάσεις, στη Βόρεια Κορέα, στη Συρία και πρόσφατα στο Ιράν με την υποκίνηση μίας πορτοκαλί επανάστασης, πρόκειται για τη συνέχιση των πολέμων του δολαρίου – υπενθυμίζοντας τα παρακάτω:

Αναδιανομή εισοδημάτων

Επικαιρότητα

Ένα από τα μεγάλα θέματα της εποχής μας είναι η μη δίκαιη αναδιανομή εισοδημάτων, η οποία επιδεινώθηκε από τα προγράμματα ποσοτικής διευκόλυνσης (QE) των κεντρικών τραπεζών – μέσω των οποίων έγινε η μεγαλύτερη μεταφορά πλούτου από τα κάτω προς τα επάνω, ιδιαίτερα στις Η.Π.Α. Με δεδομένο δε το ότι, τα νέα χρήματα που τυπώθηκαν έχουν υπερβεί τα 17 τρις $, με αποδέκτη όχι την πραγματική οικονομία αλλά την εικονική, τα χρηματιστήρια, δημιουργώντας τεράστιες φούσκες, πρόσφατα στα ψηφιακά νομίσματα, κανένας δεν γνωρίζει τα επακόλουθα – τα οποία ασφαλώς δεν θα είναι ασήμαντα. 

Το 2017 μπήκαν τα θεμέλια αλλαγών στη γεωπολιτική σκηνή – Το 2018 αρχίζουν ραγδαίες αλλαγές

Το 2017 μπήκαν τα θεμέλια αλλαγών στη γεωπολιτική σκηνή – Το 2018 αρχίζουν ραγδαίες αλλαγές 

Με γεγονότα όπως το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία για το Brexit, η εκτόξευση της μαζικής μετανάστευσης μουσουλμάνων στην Ευρώπη, η «έκπληξη» (για μερικούς ανθρώπους) της νίκης του Donald Trump στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ ήταν μερικά από τα γεγονότα που συντάραξαν και στιγμάτισαν το 2017. 

ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ... ΤΗΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΛΑΤΕΙΑ

Ο Ανδρέας Παπανδρέου με τα λεφτά της ΕΕ και τα εξωτερικά δάνεια έστησε το σοσιαλιστικό κράτος και βόλεψε όλη την κομματική του πελατεία για να παραμένει ο ίδιος στην καρέκλα.

Η πολιτική "καρικατούρα" του , δηλαδή ο Τσίπρας, προκειμένου να μείνει στην καρέκλα, στήνει το υποτιθέμενο κράτος της αριστεράς και βολεύει το κομματικό "μαντρί" του, εξαθλιώνοντας τη μεσαία τάξη και διαλύοντας φορολογικά τον ιδιωτικό τομέα, με την ευλογία των δανειστών, τους οποίους φυσικά ικανοποιεί στο ακέραιο.

Τι κρατάει ο Ναπολέων;

Φωτεινή Μαστρογιάννη 

Πώς μας πείθουν και πώς πείθουμε εμείς; Πόσο σημαντικό είναι να μπορούμε να πείσουμε; Ποια είναι τα μυστικά της πειθούς; 

Ο Δρ. Ρομπέρ Σιαλντίνι (Robert Cialdini), καθηγητής ψυχολογίας και μάρκετινγκ μας το αποκάλυψε στο παγκόσμια ευπώλητο βιβλίο του Influence: The Psychology of Persuasion. 

Ο Σιαλντίνι ίδρυσε και το Influenceatwork.com από το οποίο η Βρετανική κυβέρνηση ζήτησε ένα τρόπο να πειστούν οι παραβατικοί φορολογούμενοι να πληρώσουν. Προτάθηκε η ακόλουθη τακτική που ήταν αντί της τιμωρίας με πρόστιμα, η κυβέρνηση να στείλει μία επιστολή που να έγραφε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Βρετανών πληρώνουν τους φόρους τους εγκαίρως. Στη χώρα μας κάτι τέτοιο δεν έχει εφαρμοσθεί παρά μόνο οι φορολογικές αρχές αρκούνται στις απειλές και στους εκφοβισμούς. Πιθανόν γιατί δεν μπορούν να αποδείξουν στον πολίτη την ανταποδοτικότητα της φορολογίας. 

Όταν το κράτος δεν είναι εδώ…

Το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για το πώς είναι μια κοινωνία το φέρουν αυτοί που έχουν τη διοίκησή της στα χέρια τους. 

Αλλά τα πράγματα εξαρτώνται κατά ένα μεγάλο μέρος και από τους παγιωμένους θεσμούς και τους νόμους που αποτελούν τη βάση της ίδιας της πολιτείας και που όταν αυτοί λειτουργούν, όσο και αν οι εκάστοτε κυβερνώντες ξεφεύγουν από την ορθή πορεία, η κατάσταση δε γίνεται ποτέ πραγματικά ανεξέλεγκτη. 

Πρώτα κι απ’ τους κυβερνήτες, λοιπόν, θα πρέπει να λειτουργεί -επ’ ωφελεία των πολιτών, φυσικά- το ίδιο το κράτος. “Ψυχή της πόλης είναι το κράτος και διαθέτει τόση δύναμη όση διαθέτει ο νους επί του σώματος”, μας λέει ο Ισοκράτης.