MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Ο Δούρειος Ίππος των Σκοπίων

Πρέπει να δοθεί πολύ μεγάλη σημασία στο θέμα της Μακεδονίας από όλους τους Έλληνες, αφού πρόκειται για μία τεράστια εθνική απειλή – η οποία, εάν τελεσφορούσε με την παράδοση του ονόματος, θα αποτελούσε την αφετηρία μίας σειράς προβλημάτων για την πατρίδα μας, εκθετικά πιο μεγάλων από τα οικονομικά που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Φωτογραφία: Από άρθρο του Economist με τον τίτλο «Πώς μία χώρα αλλάζει το όνομα του αεροδρομίου της για να παρενοχλήσει τους γείτονες» – με ένα εξαιρετικό σχόλιο για την αυθαιρεσία των Σλάβων που θα έπρεπε να διαβάσει κανείς (πηγή).

Ιταλία ο επόμενος μεγάλος εφιάλτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Του Τζάκοπο Μπαριγκάτσι* 

Μετά τις κρίσιμες εκλογές της περασμένης χρονιάς, η Ευρώπη θα έπρεπε να έχει φέτος λιγότερες σκοτούρες αλλά δυστυχώς υπάρχει η Ιταλία. 

Ο δεξιός συνασπισμός του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι εξακολουθεί να ανεβαίνει στις 

δημοσκοπήσεις για τις εκλογές της 4ης Μαρτίου, αλλά μπορεί να μην «πιάσει» το 40% που απαιτείται για τη συγκρότηση μιας κυβερνητικής συμμαχίας. Οι άλλοι δύο μεγάλοι πολιτικοί σχηματισμοί, η κεντροαριστερά του Ματέο Ρέντσι και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, δύσκολα θα αποσπάσουν τα αναγκαία ποσοστά για τη συγκρότηση κυβερνητικού σχήματος. Οι πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν λοιπόν ότι θα υπάρξουν παρατεταμένες διαπραγματεύσεις, αν όχι νέες εκλογές το φθινόπωρο