MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Λύσεις για την Ελλάδα

Εισερχόμενοι στο τελευταίο και χειρότερο στάδιο της κρίσης, δεν έχουμε πια πολύ χρόνο στη διάθεση μας για να αποφύγουμε την εθνική καταστροφή που διαφαίνεται στο κοντινό μέλλον – ενώ συνεχίζουμε να βαδίζουμε στην κόψη του ξυραφιού, χωρίς πυξίδα και χωρίς δικό μας σχέδιο.

«Η Ελλάδα είναι μία πολύ πλούσια χώρα, η οποία δεν έχει ακόμη εκμεταλλευθεί σχεδόν τίποτα από τον υπόγειο πλούτο της. Η Ρωσία όμως ήταν επίσης μία πλούσια χώρα που υπερχρεώθηκε και μόνο όταν χρεοκόπησε το 1998 εκδιώκοντας το ΔΝΤ, κατάφερε να αναπτυχθεί – όπως και η Αργεντινή. 

Η ελεύθερη αγορά βλάπτει σοβαρά την Ευρώπη

Του Τhomas Piketty*

Η κρίση του 2008, που οδήγησε στη μεγαλύτερη παγκόσμια ύφεση μετά την κρίση του 1929, ήταν προϊόν των όλο και πιο εμφανών αδυναμιών του αμερικανικού συστήματος: υπερβολική απελευθέρωση, έκρηξη των ανισοτήτων, υπερχρέωση των πιο φτωχών. 

Με δεδομένο ότι διαθέτει ένα πιο δίκαιο αναπτυξιακό μοντέλο, η Ευρώπη θα μπορούσε να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία για να προωθήσει ένα καλύτερο σύστημα ελέγχου του παγκόσμιου καπιταλισμού. Ελλείψει όμως εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών της, και καθώς ήταν δέσμια αυστηρών κανόνων, η ΕΕ προκάλεσε το 2011-2013 μια νέα ύφεση από την οποία προσπαθεί τώρα να βγει. 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ: ΜΑΣ ΠΕΡΝΟΥΝ ΓΙΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΗΛΙΘΙΟΥΣ.

Οι εκπρόσωποι της διεθνιστικής άρχουσας πολιτικοοικονομικής τάξης μας και τα μίσθαρνα (από τους φόρους μας) όργανά της, προσπαθούν να μας πείσουν να δεχτούμε την εκχώρηση της ιστορίας μας με το ακόλουθο παράλογο επιχείρημα. 

Επειδή λένε, η εδαφική έκταση της αρχαίας Μακεδονίας κάλυπτε

ευρύτερη έκταση, λόγω των κατακτήσεων του Φιλίππου και του Μ. Αλεξάνδρου, που με τα σημερινά δεδομένα θα κάλυπτε μέρος των Σκοπίων και μέρος της Βουλγαρίας, μας λένε με θρασύτητα ότι όποια εθνότητα, αιώνες μετά, κατέλαβε αυτά τα εδάφη, έχει το δικαίωμα να μετονομαστεί Μακεδονική. 

Δηλαδή στην ουσία μας λένε ότι τα έθνη δεν τα αποτελούν οι άνθρωποι αλλά τα εδάφη στα οποία εγκαθίστανται οι άνθρωποι. 

ΟΑΕΔ: Αυξήθηκαν στους 879.881 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Δεκέμβριο του 2017

Σε 194.714 οι επιδοτούμενοι άνεργοι 

Στους 879.881 αυξήθηκε ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ τον Δεκέμβριο του 2017 σε σχέση με το Νοέμβριο του 2017.

Σε ανακοίνωση του ο ΟΑΕΔ αναφέρει πως το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας ανήλθαν σε 879.881 άτομα τον Δεκέμβριο 2017 από 864.778 άτομα που ήταν το Νοέμβριο του 2017.

Στρατηγικοί κακοπληρωτές και κράτος μπαταχτσής

Κορυφώνεται το ενδιαφέρον των τραπεζιτών, ενώ και τα δημοσιεύματα πληθαίνουν για τους λεγόμενους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων, τους μπαταχτσήδες. Μια κορύφωση που εκδηλώνεται λόγω των συμφωνηθέντων με τους «θεσμούς», ώστε να μειωθούν σημαντικά τα ανοίγματα στα επισφαλή δάνεια, επιχειρηματικά και στεγαστικά. Καθώς, τα ΜΜΕ φωτίζουν το ζήτημα των πλειστηριασμών, επικεντρωμένα κυρίως σε ζητήματα πρώτης κατοικίας και στεγαστικών δανείων, ταυτόχρονα εξελίσσεται σε άλλο επίπεδο η «εξυπηρέτηση» των επιχειρηματικών δανείων. Άλλωστε στις αρχές Σεπτεμβρίου, στη Φρανκφούρτη, βρέθηκε στο επίκεντρο η αργή διαδικασία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, της συνάντησης που είχαν έλληνες τραπεζίτες με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ και την αντιπρόεδρο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού SSM Σαμπίνε Λαουτενσλέγκερ. Οι επόπτες ζήτησαν από τις διοικήσεις των τραπεζών να επισπεύσουν τις κινήσεις, με στόχο τη μείωση των κόκκινων δανείων και, αν χρειάζεται, να φέρουν νωρίτερα τα απαραίτητα μέτρα. 

Ο θρίαμβος της ηλιθιότητας

Εάν οι Έλληνες συνεχίσουν να παραμένουν αμέτοχοι, παρακολουθώντας την ίδια τους την καταστροφή από τους καναπέδες τους, η Ελλάδα θα καταλήξει στο σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας.

Επικαιρότητα

Ο ένας πολιτικός χαρακτηρίζει τους Έλληνες που τον ψήφιζαν για τριάντα συνεχή χρόνια ως ηλιθίους (άρθρο) – εντελώς ανίκανους να αποφασίσουν σωστά σε ένα δημοψήφισμα που ασφαλώς θα έπρεπε να διενεργηθεί, με θέμα την παράδοση ή μη του ονόματος της Μακεδονίας (κάτι που μάλλον έχει αποφασιστεί ανόητα από την κυβέρνηση, με αντάλλαγμα κάποιες παραχωρήσεις στο θέμα του χρέους για να βγει στις αγορές και να διατηρηθεί στην εξουσία).