MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

ΠΡΩΤΗ … «ΑΓΡΙΑ» ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ!

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης 

Όπως φαίνεται οι Αμερικανοί άρχισαν να χάνουν την υπομονή τους με τον Ερντογάν και σήμερα ήρθε η πρώτη, πολύ αυστηρή όπως χαρακτηρίστηκε από τα ίδια τα τουρκικά ΜΜΕ, προειδοποίηση προς την Άγκυρα να σταματήσει τις προκλητικές της κινήσεις στην Συρία. 

Πώς το ευρώ οδήγησε σε κρίση την Ευρώπη, όπως ο κανών του χρυσού τη δεκαετία του ΄20

Παναγιώτης Τσονόπουλος

Η προσαρμογή μίας οικονομίας που ανήκει σε νομισματική ένωση σε μειωμένη ποσότητα χρήματος γίνεται μέσω της εσωτερικής υποτιμήσεως. Η εφαρμοζόμενη εσωτερική υποτίμηση έχει υψηλότερο κόστος και είναι αποτελεσματικότερη από εξωτερική, όπως δείχνει η ιστορική εμπειρία.

Ο κανόνας του Χρυσού και το ΕΥΡΩ 

Η εισαγωγή του ευρώ έχει οδηγήσει σε κρίση την Ευρώπη, όπως ο κανών του χρυσού τη δεκαετία του ΄20, με τη διαφορά ότι τότε δεν υπήρξαν πακέτα διασώσεως. Μετά τον α παγκόσμιο πόλεμο οι περισσότερες χώρες εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη σύνδεση των νομισμάτων τους με το χρυσό. 

Ο γερμανικός μερκαντιλισμός

Η αιτία της ανόδου του ευρώ είναι το θετικό ισοζύγιο της Ευρωζώνης, λόγω των θηριωδών πλεονασμάτων της Γερμανίας – τα οποία θα οδηγήσουν πιθανότατα στην επιβολή δασμών από τις Η.Π.Α., σε μαζικές αθετήσεις πληρωμών εκ μέρους των αδύναμων «εταίρων» και στη διάλυση της νομισματικής ένωσης.

Άρθρο

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας έφτασε στα 287 δις $ το 2017 – σε διπλάσιο ύψος δηλαδή από την κορυφαία εξαγωγική δύναμη του πλανήτη, από την Κίνα, το πλεόνασμα της οποίας ήταν 135 δις $. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά πως η Γερμανία εξάγει περισσότερα, αλλά ότι εισάγει πολύ λιγότερα από όσα εξάγει, σε αντίθεση με την Κίνα – υπενθυμίζοντας πως το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μετράει όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες που μία χώρα εξάγει ή εισάγει από το εξωτερικό, συμπεριλαμβάνοντας τις καθαρές κεφαλαιακές ροές (=πόσο περισσότερα χρήματα έδωσε από αυτά που πήρε).

ΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Αναρωτηθήκατε άραγε ποτέ, τι έρχεται στο μυαλό των ξένων και ειδικά αυτών που δεν ξέρουν και πολλά πράγματα από ιστορία, όταν ακούν τη λέξη Ελλάδα; Έχετε άραγε ρωτήσει να το διαπιστώσετε; 

Κατά σειρά αξιολόγησης και ανάλογα με τις γνώσεις του ξένου έρχεται στο μυαλό του: