MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Ο αριστερόστροφος φασισμός

Έχουμε την πεποίθηση πως το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα είναι ο εμφύλιος πόλεμος – ενώ η τοποθέτηση του θέματος της Μακεδονίας μας έναντι του σκανδάλου της Novartis είναι μία αριστοτεχνική παγίδα των ξένων, με μεγάλα θύματα όλους εμάς τους Έλληνες.

«Σε μία εποχή που έχει κυριαρχήσει ο αριστερόστροφος φασισμός, όπως τον χαρακτήρισε ο Μ. Θεοδωράκης, ο ίδιος αισθάνθηκε την ανάγκη να λειτουργήσει πάλι σαν πυξίδα, για να δείξει στο μέσο Έλληνα το καλό της πατρίδας. Με τον τρόπο του μας προειδοποίησε ότι, η κυβέρνηση μειοψηφίας θα γίνει ακόμα πιο επικίνδυνη, επειδή αισθάνεται ότι χάνει έδαφος. Προειδοποίησε τους κυβερνώντες να μην τολμήσουν να «πουλήσουν» το όνομα της Μακεδονίας, έναντι οικονομικών ανταλλαγμάτων στο θέμα του χρέους, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Ελλήνων – επειδή διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με το θυμό και με την οργή τους.

Η οργή των Ελλήνων

Σχεδόν όλα τα γερμανικά ΜΜΕ αναφέρονται στο συλλαλητήριο στην Αθήνα. Εκτιμούν ότι η λαϊκή δυσφορία για το όνομα της ΠΓΔΜ δεν μπορεί να αγνοηθεί εύκολα από την κυβέρνηση Τσίπρα.

Μερικοί ενδεικτικοί τίτλοι του γερμανικού Τύπου με αφορμή το χθεσινό συλλαλητήριο για την Μακεδονία στην Αθήνα: «Η Μακεδονία ανήκει σε μας και μόνο σε μας» (Spiegel Online), «Κάτω τα χέρια από την Μακεδονία» (taz), «Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλώνουν κατά της ονομασίας της "Μακεδονίας" (Zeit Online), «Γιατί ξαφνικά οι Έλληνες είναι τόσο οργισμένοι» (Bild), «Η παράλογη αντιπαράθεση για το όνομα Μακεδονία» (Handelsblatt).

Χρήστος Μαρσέλλος - Έχουμε εγκλωβίσει την Πολιτική στην Οικονομία

Φωτεινή Μαστρογιάννη 

Ο Χρήστος Μαρσέλλος έχει σπουδάσει φιλοσοφία στην Ελλάδα και στη Γαλλία, έχει γράψει άρθρα και μελέτες που θα δημοσιευτούν ή θα αναδημοσιευτούν κυρίως από τις εκδόσεις Περισπωμένη, και έχει μεταφράσει στα ελληνικά μια σειρά από βιβλία φιλοσοφίας.

Φωτεινή Μαστρογιάννη: Στο επίμετρο του βιβλίου «Οικονομικές προοπτικές για τα εγγόνια μας» του John Maynard Keynes, αναφέρετε ότι ο Κέυνς δεν είχε προβλέψει το 1925 τις εκατόμβες που ετοιμάζει η θρησκεία της ηθικής; Ποιες είναι αυτές οι εκατόμβες; 

ΣΕ ΠΑΝΙΚΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Παρατηρώ από χθες, την επόμενη του μεγαλύτερου συλλαλητηρίου στη μεταπολίτευση, μια έντονη αντιπαράθεση για το πόσο μεγάλη ήταν η συγκέντρωση. Ένα πράγμα μόνο θέλω να πω επ’ αυτού. Οι αποδέκτες του μηνύματος, το πήραν ήδη. Τίποτε άλλο. 

Αισθάνομαι ότι η κυβέρνηση Τσίπρα είναι σε πανικό. Μάλλον οι διεθνείς και οι εγχώριοι πολιτικοί «πάτρωνες» αμφιβάλλουν για το κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί πλέον να ελέγξει το λαό. 

Το φαινόμενο του Φεβρουαρίου

Η συνεχιζόμενη πτώση των τελευταίων ημερών στα διεθνή χρηματιστήρια ίσως σημαίνει πως ξεκίνησε το αναμενόμενο και νομοτελειακό παγκόσμιο κραχ, το οποίο θα ήταν θανατηφόρο για πολλά κράτη – αν και είναι πολύ ενωρίς να το πει κανείς, αφού θα μπορούσε να αποτελεί το ξεκίνημα της τελικής μεγάλης φούσκας (ηχητικό).

Ανάλυση

Όλοι γνωρίζουμε το «January effect» (εφέ του Ιανουαρίου), κατά το οποίο αυξάνονται συνήθως οι τιμές των μετοχών (α) ως αποτέλεσμα της πτώσης τους το Δεκέμβριο, επειδή οι επενδυτές πουλούν για να εγγράψουν κεφαλαιακά κέρδη ή για να καλύψουν τις ζημίες τους και (β) λόγω του ότι χρησιμοποιούν τις ετήσιες προμήθειες τους (bonus) για να αγοράσουν μετοχές τον επόμενο μήνα. Το γεγονός αυτό τεκμηριώνει ακόμη μία φορά την αναποτελεσματικότητα των αγορών και την ανάγκη ρύθμισης τους από τα κράτη, για να μην καταστρέψουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα – επειδή, εάν ήταν ορθολογικές όπως ισχυρίζονται οι ακραία νεοφιλελεύθεροι οικονομολόγοι, δεν θα συνέβαινε κάτι τέτοιο.