MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Βρώμικες ιστορίες

Δεν πρέπει να έχουμε την παραμικρή αμφιβολία σχετικά με το ότι, αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες δεν είναι τυχαία, ενώ τα μνημόνια αποτελούν ένα έγκλημα εκ προμελέτης με σκοπό τον αφελληνισμό της πατρίδας μας – όχι μόνο με στόχο την υφαρπαγή της δημόσιας και ιδιωτικής μας περιουσίας αλλά, επίσης, την εδαφική μας ακεραιότητα.

«Ένας λαός που θα αντισταθεί ακόμη και αν νικηθεί, μπορεί να ανακάμψει. Αντίθετα, ένας λαός που θα συμβιβαστεί και θα υποταχθεί για να αποφύγει τα χειρότερα, δεν θα ανακάμψει ποτέ» (W. Churchill).

ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ Ή ΤΟ ΝΑΤΟ;

Μερικοί φίλοι αισθάνθηκαν εθνικά υπερήφανοι, όταν ο κ. Παυλόπουλος έθετε μόνος του στον Ερντογάν, με καθηγητικό ύφος, ζήτημα συνθήκης της Λωζάνης, μέσα στο προεδρικό μέγαρο. Προσωπικά δεν αισθάνθηκα έτσι. Το αντίθετο μάλιστα και το έγραψα δημόσια.

Δεν πρόσεξαν προφανώς οι φίλοι αυτοί την απάντηση του Ερντογάν, όταν ο τελευταίος είπε πως εκείνος δεν αντιλαμβάνεται την καθηγητίστικη γλώσσα του κ. Παυλόπουλου και ότι αντιλαμβάνεται μόνο τη γλώσσα της πολιτικής. Δηλαδή τη γλώσσα της ισχύος των όπλων. Ελπίζω τώρα να το αντιλαμβάνονται όλοι αυτό.

ΤΟΝ ΓΙΟΥΧΑΡΑΝΕ ΣΑΝ ΠΡΟΔΟΤΗ

Κάποιοι πολιτικοί που σημάδεψαν με την παρουσία τους τις μεγαλύτερες συμφορές και προδοσίες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, αντί να κρύβονται, σαν να μην συμβαίνει τίποτα κυκλοφορούν για να κάνουν τις…διακοπές τους, την ίδια ώρα που χιλιάδες Έλληνες ψάχνουν στα σκουπίδια για να επιβιώσουν.

Όπως αναφέρεται αποδοκιμάστηκε στο πλοίο που τον μετέφερε στην Σύρο, από τους επιβάτες του πλοίου, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος μετέβαινε στην Σύρο για να περάσει το τριήμερο των αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας.

Ν. Κοτζιάς: «Ναι δίνουμε το όνομα στα Σκόπια»

Ο Νίκος Κοτζιάς παραδέχθηκε χθες στην συνέντευξή του ότι το όνομα «Μακεδονία» θα εκχωρηθεί στα Σκόπια και «έδωσε» μάλιστα τις τέσσερις οριστικές σύνθετες ονομασίες

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «είναι Άνω Μακεδονία, είναι Βόρεια Μακεδονία, είναι Μακεδονία του Βαρδάρη, είναι Μακεδονία Μπαρντάσκι. Υπάρχει μια συζήτηση όμως εκεί. Το όνομα θα είναι λατινικό, θα είναι στα αγγλικά ας πούμε, και μετά εν δυνάμει να μεταφράζεται σε όλες τις γλώσσες. Αυτό νομίζω ότι θα είναι που θα επιθυμούσαν οι Σκοπιανοί. Η δικιά μου επιθυμία είναι λίγο πιο σύνθετη. Θα ήθελα να είναι ένα όνομα που ήδη ηχητικά και όπως το βλέπει κανείς θα αντιλαμβάνεται ότι είναι κάποια άλλη Μακεδονία, γεωγραφική οντότητα, όχι ιστορική, κληρονομία, από την ελληνική Μακεδονία».

Ετοιμάζουν νέο πείραμα για την Ελλάδα με τις ευλογίες Τσίπρα

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη 

Μετά το άκρως επικίνδυνο πείραμα των μνημονίων, η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχθεί ένα ακόμη πρωτόγνωρο «πρόγραμμα» με απρόβλεπτες συνέπειες, το οποίο θα ικανοποιεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, αλλά όχι και το συμφέρον της χώρας. Με τις οδηγίες της Κομισιόν, τις ευλογίες του Αλέξη Τσίπρα και τη σύμφωνη γνώμη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η χώρα κινδυνεύει μετά τον Αύγουστο να μπει και πάλι στο δοκιμαστικό σωλήνα. 

Γιατί ανακάμπτει η Ευρώπη

Του Paul Krugman

Εδώ, στον αγγλόφωνο κόσμο, οι περισσότεροι από εμάς που κάνουμε οικονομικές αναλύσεις, επικεντρωνόμαστε πολύ στην αμερικανική οικονομία μετά την άνοδο του Τραμπ στην εξουσία και δευτερευόντως στη βρετανική οικονομία μετά το Brexit. Αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να κοιτάξουμε πιο μακριά. Και υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο θέμα που δεν το συζητάμε τόσο πολύ, στις ΗΠΑ τουλάχιστον: η σημαντική ανάκαμψη που συντελείται τελικά στην Ευρώπη.

Σμήνος «Μαύρων Κύκνων» από τα Ίμια στη «Σουπιά»

Άποψη

Τα πάντα στο εύθραυστο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό περιβάλλον της περιοχής μας –από τη θωράκιση των ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου μέχρι τη βιωσιμότητα της λύσης του Κυπριακού– μπορούν να αξιολογηθούν, με μαθηματική ακρίβεια, με τη βοήθεια του μοντέλου «Antifragility» και τη θεωρία του «Μαύρου Κύκνου» που ανάπτυξε ο Καθηγητής Νασίμ Ταλέμπ, ο κορυφαίος παγκοσμίως ειδικός στο Risk Management.

Ο «Μαύρος Κύκνος» συνιστά ένα απροσδόκητο γεγονός με τεράστιο αντίκτυπο, είτε αρνητικό είτε θετικό, που μπορεί να αλλάξει δραματικά τα δεδομένα. Υπάρχουν θετικοί Μαύροι Κύκνοι (ευκαιρίες) και αρνητικοί Μαύροι Κύκνοι (με καταστροφικές συνέπειες). Μια από τις ιδιότητες του Μαύρου Κύκνου είναι η ασυμμετρία στις συνέπειες – θετικές ή αρνητικές. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Μαύρου Κύκνου είναι ο τεράστιος αντίκτυπος και οι πολύ σοβαρές συνέπειες που επιφέρει.

Η πέμπτη μακεδονική φάλαγγα

Ελπίζω να μη βρίσκεται ο δήμαρχος Μπουτάρης σε διατεταγμένη υπηρεσία κάποιων που επιβουλεύονται την περιοχή, τον πολιτισμό και την ιστορία μας, όπως ο κ. G. Soros που όλοι γνωρίζουμε πως χρηματοδοτεί τα Σκόπια.

Επικαιρότητα

Ενώ η Ελλάδα βιώνει το «δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται», όπου στην υφαρπαγή της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας της από τους πιστωτές της έχουν προστεθεί θρασείς εδαφικές διεκδικήσεις από τους γείτονές της (Τουρκία στα Ίμια/ΑΟΖ, Αλβανία στην ΑΟΖ και στην Ήπειρο, Σκόπια στην ονομασία της Μακεδονίας), ο αξιότιμος κύριος δήμαρχος της Θεσσαλονίκης φαίνεται πως έχει χάσει τον έλεγχο των λόγων του.

Το στοίχημα της δεκαετίας

Το να επενδύει ένα κερδοσκοπικό κεφάλαιο 22 δις $ στην πτώση της χρηματιστηριακής τιμής δεκάδων ευρωπαϊκών εταιρειών, δεν είναι καθόλου συνηθισμένο γεγονός.

Επενδύσεις & Αγορές

Το μεγαλύτερο κερδοσκοπικό κεφάλαιο (hedge fund) παγκοσμίως, το Bridgewater, το οποίο διαχειρίζεται 160 δις $, δεν φαίνεται να φοβάται πως η ΕΚΤ θα στηρίξει τις ευρωπαϊκές μετοχές όπως η Fed πρόσφατα – η οποία, μετά το νέο όπλο της ποσοτικής χαλάρωσης (QE), το οποίο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία, αποφάσισε να μιμηθεί την Τράπεζα της Ιαπωνίας επεμβαίνοντας μαζικά ως αγοραστής στα χρηματιστήρια!