MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Πλήγμα για την αξιοπιστία της ΕΚΤ η σύλληψη του Λετονού κεντρικού τραπεζίτη

Ο διοικητής της Τράπεζας της Λετονίας, Ίλμαρς Ρίμσεβικς, μπορεί να αφέθηκε ελεύθερος από τις αρχές τις χώρας, ωστόσο η σύλληψή του και η εμπλοκή του σε σκάνδαλο δωροδοκίας έχει θορυβήσει τις αρχές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς ο ευρωπαϊκός θεσμός βρίσκεται έκθετος μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Όπως μεταδίδει η γερμανική Die Welt, η εμπλοκή του κεντρικού τραπεζίτη σε ένα σκάνδαλο «ξεπλύματος χρήματος ως πυλώνα επιχειρηματικών πρακτικών» κατά τους Αμερικανούς, έχει αντίκτυπο και στην ΕΚΤ, καθώς οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών δίνουν λόγο σε αυτήν.

Συνέντευξη Ν. Λυγερού για την κυπριακή ΑΟΖ στην Κ. Χριστοφίδου

Συνέντευξη Ν. Λυγερού για την κυπριακή ΑΟΖ στην Κ. Χριστοφίδου . Sigmatv

20/02/2018

Με θέμα : Ελλάδα, Γεωπολιτικά, Τουρκία, Προκλήσεις, Κύπρος, Κοιτάσματα

Κρατικό δίκαιο χρεοκοπίας

Η μη ύπαρξη σαφούς κριτηρίου πτώχευσης ενός κράτους της Ευρωζώνης, σε συνδυασμό με το πτωχευτικό δίκαιο που θέλει να προωθήσει η Γερμανία, θα οδηγούσαν σε υψηλότερα επιτόκια δανεισμού τις αδύναμες οικονομίες – οπότε δεν θα είχαν κανένα λόγο παραμονής τους στο ευρώ, ούτε θα ήθελαν να κρέμεται η δαμόκλειος σπάθη επάνω από τα κεφάλια τους.

Άποψη

Μία από τις αλλαγές που προωθούνται στην Ευρωζώνη (ανάλυση), είναι η δημιουργία ενός πτωχευτικού Δικαίου για τα κράτη-μέλη της. Εν προκειμένω, η απορία που εύλογα προκύπτει είναι με ποια κριτήρια μία χώρα θα θεωρείται χρεοκοπημένη – κάτι που ασφαλώς δεν αποτελεί μία τεχνική λεπτομέρεια, επειδή η μη ύπαρξη σαφών κριτηρίων θα μετέτρεπε τα κράτη σε μία μπάλα ποδοσφαίρου των χρηματαγορών.

Η ΑΟΖ είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της Τουρκίας: Oι προκλήσεις στο Αιγαίο και την Κύπρο…

Γράφει ο Θεόδωρος Καρυώτης

Το φάντασμα της ΑΟΖ συνεχίζει να καταδιώκει την Τουρκία. Είναι γνωστό σε όλους ότι η Τουρκία θεωρεί την έννοια της ΑΟΖ ως τον μεγαλύτερο εχθρό της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Άγκυρα θεωρεί πως τώρα παρουσιάζεται μία μεγάλη ευκαιρία για να δημιουργήσει τετελεσμένα στην ΑΟΖ της Κύπρου και είναι διατεθειμένη να χοντρύνει το παιχνίδι. Έτσι με απειλές και εκβιασμούς διεκδικεί το Οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ και έχει ακινητοποιήσει το γεωτρύπανο Saipen 12000 της ιταλογαλλικής κοινοπραξίας ENI/TOTAL 15 ν.μ. παρεμποδίζοντας το να φθάσει στον προορισμό του.

Η ΦΕΝΑΚΗ “ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ - ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑΣ”

Η Κεντροαριστερά και η Κεντροδεξιά στήριξαν τη μακρόχρονη πολιτική ηγεμονία τους σε μια σιωπηρή συμφωνία, η οποία εξασφάλιζε στα μικρομεσαία στρώματα μια κάποια ευημερία και ένα στοιχειώδες Κοινωνικό Κράτος - πολιτικό “πατερούλη”.

Όμως, από κάποιο χρονικό σημείο και μετά, τόσο η Κεντροαριστερά όσο και η Κεντροδεξιά συνέκλιναν προς τον φιλελευθερισμό διευκολύνοντας την παγκοσμιοποίηση που γιγάντωσε τον απάνθρωπο νεοφιλελευθερισμό.

Πρέπει να είναι εξαιρετικά αφελής η Αμερική για να πιστεύει ότι ο Ερντογάν έχει μπέσα

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Είναι μία θετική εξέλιξη η παραδοχή του αδιαμφισβήτητου γεγονότος ότι ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία συνεχίζεται μόνο επειδή το θέλει η Τουρκία και ο ισλαμιστής Πρόεδρός της Ταγίπ Ερντογάν.

Οι αναλυτές στην Ουάσιγκτον και οι δεξαμενές σκέψης, άρχισαν να παραδέχονται και να αποδέχονται την πραγματικότητα: ότι ο πόλεμος ξεκίνησε για ένα καπρίτσιο του Ερντογάν, και συνεχίζεται επειδή εξυπηρετείται η ισλαμική ατζέντα του προέδρου της Τουρκίας.

Deutsche bank: Απέναντι στο Bitcoin το crypto – ευρώ και η εμπλοκή των κεντρικών τραπεζών

Αν χαθεί η θεμελιώδης εμπιστοσύνη στη νομισματική και πολιτική σταθερότητα, οι άνθρωποι πιθανότατα θα απομακρύνονταν από οποιαδήποτε μορφή των κυρίαρχων νομισμάτων και θα στρέφονταν στα κρυπτονομίσματα.

Εάν χαθεί η εμπιστοσύνη στις κεντρικές τράπεζες ο πλανήτης θα στραφεί μαζικά στα κρυπτονομίσματα αναφέρει σε ειδική ανάλυση της η Deutsche bank.

Κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin θα μπορούσαν να μετεξελιχθούν σε ένα παγκόσμιο νόμισμα.

Ισραηλινοί και Αιγύπτιοι άδειασαν τον Ερντογάν στα ενεργειακά μεγαλοπρεπώς

Σε μια απόφαση γεωστρατηγικής εμβέλειας προχώρησαν η Αίγυπτος και το Ισραήλ, με τη μεταξύ τους δεκαετή συμφωνία ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την προμήθεια αερίου της πρώτης από τους δεύτερους, έστω κι αν η συναλλαγή αφορά ιδιωτικές εταιρίες. Πρόκειται για ένα πρώτης τάξεως «χαστούκι» στο πρόσωπο του υπερφίαλου Ερντογάν και δείχνει τον δρόμο σε όσους επιθυμούν να του αρνηθούν τους νεοθωμανικούς του στόχους, αποφεύγοντας να δορυφοροποιηθούν.

Τι είναι η προπαγάνδα – ποιά τα ειδη της

Μου άρεσε πάρα πολύ η σειρά άρθρων που γράφει ο Argos μετά από παρότρυνση του Κόραξ και θα ήθελα να συμπράξω κι εγώ με μια σειρά 2 άρθρων όπου θα κάνουμε ακαδημαικό μαθημα για την προπαγάνδα και πως αυτή επιρρεάζει την μάζα. Πάμε λοιπόν στο 1ο από τα 2 κομμάτια: 

1. Η σημασία της Προπαγάνδας. 

«Η Προπαγάνδα βασιλεύει, η Προπαγάνδα θριαμβεύει. Τα διαποτίζει όλα, τα παραμορφώνει όλα,. όλα είναι Προπαγάνδα. Από εδώ κι’ εμπρός, αυτή κανονίζει, την σκέψη μας, τις αντιδράσεις μας, την δραστηριότητα μας. H σύγχρονη βασιλεία της Προπαγάνδας είναι ένα τετελεσμένο γεγονός. Είναι ένα χαρακτηριστικά μιας νέας μορφής πολιτισμού. Οι Ιστορικοί τον μέλλοντος θα ονομάσουν τον 20ο αιώνα, αιώνα της Προπαγάνδας». (Ζ. Σεβαλιέ). 

Ο διανοητικός αποικισμός των Ελλήνων

Με εξαίρεση τις δύο εντυπωσιακές διαδηλώσεις για το Σκοπιανό που δεν γνωρίζουμε εάν συνεχιστούν με μαζικές διαμαρτυρίες εναντίον των μνημονίων, οι Έλληνες Πολίτες έχουν σκύψει μοιρολατρικά το κεφάλι – αποδεχόμενοι σιωπηλά και στωικά τη μοίρα τους για να αποφύγουν τα χειρότερα.

«Για να επιτύχουν τα ξένα κέντρα επιβολής την πλήρη υποταγή του ελληνικού λαού, εφάρμοσαν και εξακολουθούν να εφαρμόζουν όλες τις μεθόδους άσκησης οικονομικής και πολιτικής βίας, που ασκούσαν παγίως τα κέντρα υπερεθνικής εξουσίας στον τρίτο κόσμο: την πεποίθηση ότι η Ελλάδα ευρίσκεται στον γκρεμό της οικονομικής κατάρρευσης και στην αδυναμία εξεύρεσης σωτηρίας άλλης εκτός από τη δική τους «λύση» – το διαρκή φόβο ότι οι Έλληνες θα χάσουν τα χρήματά τους και θα περιέλθουν σε πλήρη ένδεια, αν δεν εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους.