MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Η μάχη των νομισμάτων

Το μεγάλο παιχνίδι διεξάγεται στις χρηματαγορές και ιδιαίτερα στις αγορές συναλλάγματος, στις οποίες το δολάριο έχει το βασιλικό προνόμιο του παγκοσμίου αποθεματικού και συναλλακτικού νομίσματος – σημειώνοντας πως ο τζίρος μέσα σε μία μόνο ημέρα στις αγορές αυτές είναι της τάξης των 5 τρις $.

Επενδύσεις & Αγορές

Η επέλαση της Κίνας στην Ευρώπη, η οποία αναζητάει εναλλακτικές λύσεις στην αγορά των Η.Π.Α. για να μπορέσει να ανεξαρτητοποιηθεί από το δολάριο και τα αμερικανικά ομόλογα, έχει τρομάξει τις μεγάλες χώρες – όπως τη Γερμανία, η οποία προσπαθεί να προστατεύσει την υψηλή τεχνολογία της, όταν την ίδια στιγμή ένας Κινέζος κατασκευαστής αυτοκινήτων εξαγόρασε το 9,69% της Mercedes αξίας περί τα 7 δις € σήμερα, με αποτέλεσμα να γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος της. Ο πρόεδρος της Γαλλίας δε προσπαθεί απεγνωσμένα να οχυρώσει τις επιχειρήσεις της χώρας του, για να μην εξαγοραστούν – προβληματιζόμενος για τα αποτελέσματα που θα είχε κάτι τέτοιο στην οικονομία.

Η γερμανική διαστρέβλωση

Κανένας δεν κατηγορεί τη χώρα για τις μεγάλες εξαγωγές της, οι οποίες άλλωστε είναι χαμηλότερες από τις κινεζικές, ενώ ωφελούν τους εταίρους της – αλλά για τις χαμηλές συγκριτικά εισαγωγές και τα πλεονάσματα της, τα οποία προκαλούν τα ελλείμματα και αυξάνουν τα χρέη των άλλων κρατών.

«Όπως η Ελλάδα κατηγορούταν ότι ζούσε πάνω από τις δυνατότητες της παράγοντας ελλείμματα και χρέη, καθώς επίσης δημιουργώντας προβλήματα στα άλλα κράτη, έτσι θα έπρεπε να κατηγορείται και η Γερμανία για τα θηριώδη πλεονάσματα της, ύψους σχεδόν 300 δις $ ετησίως – τα οποία δημιουργούνται εις βάρος των εμπορικών της εταίρων». 

Αριστερόστροφος φασισμός, μια φράση που ενόχλησε κάποιους αντί να μας πονέσει όλους

Με ένα κείμενο του, το οποίο έγινε viral, σχολίασε ο γνωστός σκιτσογράφος «Στάθης» τη φράση του Μίκη Θεοδωράκη κατά το πρόσφατο συλλαλητήριο στην Αθήνα για την Μακεδονία και τα όσα ακολούθησαν.

Διαβάστε τι έγραψε:

«Μίλησε ο Μίκης για «αριστερόστροφο φασισμό», μια φράση που ενόχλησε κάποιους αντί να μας πονέσει όλους.

1. Αριστερόστροφος φασισμός ήταν η 17η Νοέμβρη και (είναι) οι δηλητηριώδεις σκωληκοειδείς αποφύσεις της σήμερα. Οι άνθρωποι που το είδαν θεοί (όπως οι φασίστες) και σε συνθήκες δημοκρατίας δολοφονούσαν κατά το δοκούν, εξοπλίζοντας ταυτοχρόνως το σύστημα με αντιλαϊκές πολιτικές και αντιτρομοκρατικούς νόμους. Θρασύδειλοι, που τώρα επικαλούνται τα αστικά δημοκρατικά δικαιώματα (που οι ίδιοι πυροβολούσαν) για να παίρνουν καμιά αδειούλα.

ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ;

Τον Ιούλιο του 2015 κλήθηκε ο ελληνικός λαός να αποφασίσει με δημοψήφισμα, για το εάν θα αποδεχτεί την πρόταση Γιούνκερ, η οποία πρότεινε συγκεκριμένα οικονομικά μέτρα σε βάρος των Ελλήνων. Θα πρέπει δε να έχουμε κατά νού ότι το δημοψήφισμα είναι βασικός θεσμός του πολιτεύματος και κάθε βουλή, κυβέρνηση και δικαστήριο, τηρώντας το Σύνταγμα, οφείλουν να σέβονται αυτή τη λαϊκή απόφαση – εντολή. Ο ελληνικός λαός λοιπόν, με κλειστές τις τράπεζες, με capital controls και εν γνώση του ότι ενδέχεται να φύγει η χώρα από την Ευρωζώνη, απέρριψε με ποσοστό 62% την πρόταση Γιούνκερ ως δυσβάσταχτη.

Γιατί 1,2 εκατομμύριο φορολογούμενοι θα βρεθούν με «μπλοκαρισμένο» τραπεζικό λογαριασμό

Καταδίκη σε «οικονομικό θάνατο» επιφυλλάσσει το τεχνικό μνημόνιο και ο ετήσιος προγραμματισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το 60% των οφειλετών του δημοσίου που έχουν συσσωρεύσει ληξιπρόθεσμα χρεη προς το δημόσιο ύψους άνω των μόλις 500 ευρώ. Το αναθεωρημένο κείμενο που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση και το οποίο εγκρίθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο Eurogroup της Δευτέρας, προβλέπει ότι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018 –σε χρόνο μεταγενέστερο του τέλους του 3ου μνημονίου- η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα πρέπει να έχει μπλοκάρει τους τραπεζικούς λογαριασμούς ακόμη και 1,2-1,3 εκατομμυρίων φορολογουμένων.

Προεδρικός σύμβουλος Πούτιν: «Η Τουρκία θα αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ – Εχει ήδη ετοιμάσει αντίμετρα στις ΗΠΑ»

«Βόμβα» από τα χείλη ενός πασίγνωστού Ρώσου στρατιωτικού εμπειρογνώμονα, Διδάκτωρ Στρατιωτικών Επιστημών, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών, πλοιάρχου ε.α.και συμβούλου εξ απορρήτων του ρωσικού ΥΠΑΜ και του Κρεμλίνου, Konstantin Sivkov.

Ο Ρώσος σύμβουλος εξήγησε με σαφήνεια σε εκπομπή με τίτλο «Η Ρωσία σήμερα» γιατί η Τουρκία θα αφήσει το ΝΑΤΟ για την ευρασιατική ένωση προκαλώντας κύματα ανησυχίας σε σε ΗΠΑ και δύση .