MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Το μεγάλο χρηματιστηριακό πάρτι

Ο αμερικανικός δείκτης σήμερα έχει τα ένατα γενέθλια της εντυπωσιακής ανόδου του, κατά τη διάρκεια της οποίας σχεδόν τετραπλασιάσθηκε – προικίζοντας με τεράστια κέρδη τους επενδυτές.

Επενδύσεις & Αγορές

Πριν από ακριβώς εννέα χρόνια, στις 9 Μαρτίου του 2009, ο αμερικανικός δείκτης S&P είχε φτάσει στο κατώτατο σημείο του από το Σεπτέμβριο του 1995 – στις 676,5 μονάδες, έχοντας κατά τη διάρκεια της ημέρας αγγίξει τις 666,8 μονάδες. Έκτοτε ο δείκτης παρουσιάζει μία σχεδόν συνεχή άνοδο, έχοντας σχεδόν τετραπλασιαστεί (γράφημα, μπλε καμπύλη, αριστερή κάθετος) – ενώ δεν είναι ο μοναδικός, αφού κάτι ανάλογο συμβαίνει με τον ελβετικό δείκτη (κόκκινη καμπύλη, δεξιά κάθετος), ο οποίος όμως έχει «μόνο» υπερδιπλασιαστεί, καθώς επίσης με πολλούς άλλους. 

Η ανατομία του χρέους και τα 740 δις € του προϋπολογισμού

Από το 1995 έως το 2016 η Ελλάδα ανακύκλωσε χρέη ύψους 390,69 δις €, ενώ επιβαρύνθηκε με τόκους 207,89 δις € και με παράπλευρες δαπάνες 3,49 δις € – οπότε ουσιαστικά το κόστος του δημοσίου χρέους της για αυτά τα έτη ήταν συνολικά 211,38 δις €.

Ανάλυση

Επειδή κυκλοφορούν αρκετές θεωρίες σε σχέση με τα οικονομικά μεγέθη της χώρας, μεταξύ άλλων στην προσπάθεια να ερμηνευθεί πού οφείλεται η υπερχρέωση και τελικά η χρεοκοπία της (αν και η τελευταία είναι ξεκάθαρα το αποτέλεσμα των σκόπιμων ή μη λαθών των κυβερνήσεων μας μετά το 2010, ειδικά του PSI και του ξεπουλήματος της Ελλάδας στη συνέχεια), θεωρούμε σκόπιμη την παρουσίαση ορισμένων πινάκων – από τους οποίους μπορεί κανείς να εξάγει μόνος του τα συμπεράσματα του, χωρίς να επαφίεται στις κρίσεις άλλων ή σε θεωρίες συνωμοσίας.

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στον Σ. Ρακιντζή, ραδιοφωνικό studio ΡΕΘΥΜΝΟ

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στον Σ. Ρακιντζή, ραδιοφωνικό studio ΡΕΘΥΜΝΟ

09/03/2018

Με θέμα : Ελλάδα, Γεωπολιτικά, Κοιτάσματα, Ορυκτός Πλούτος, ΑΟΖ, Προκλήσεις, Τουρκία

Τρόμος έχει καταλάβει το Βερολίνο και το Ευρωϊερατείο από την συντριπτική τους ήττα στην Ιταλία

Τρόμος και φόβος έχει καταλάβει το Ευρωπαίκό κατεστημένο, το Ευρωϊερατείο, το Βερολίνο και τη Νέα Τάξη από τα ανατρεπτικά αποτελέσματα των εκλογών στην Ιταλία, όπου το 60-70% του εκλογικού σώματος ψήφισε ενάντια στην ευρωζώνη και στη φιλομεταναστευτική πολιτική της ΕΕ.



Τα γκεμπελικά δημοσιογραφικά κύμβαλα της ελληνικής και διεθνούς διαπλοκής αποκαλούν “λαϊκιστές”, και “ακροδεξιούς” ολόκληρο αυτό το τεράστιο εκλογικό ρεύμα, όταν δεν εξαφανίζουν την ύπαρξή του.Πολύ βολικό όσο και αστείο ταυτόχρονα.Κανονικοί, σωστοί άνθρωποι, δημοκράτες και αριστεροί δηλ. σύμφωνα και με απόψεις που υποστηρίζει και ο “δημοκράτης” Τζώρτζ Σόρος είναι μόνο το 20% των Ιταλών που ψήφισαν φιλοευρωπαϊκά. 

O Trump υπέγραψε την επιβολή δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο, με αρχή από τις 23/3/2018

Ο Αμερικανός Πρόεδρος υπέγραψε το διάταγμα για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμίνιο

Την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμίνιο, ύψους 25% και 10% αντίστοιχα, οριστικοποίησε σήμερα (8 Μαρτίου 2018) ο Αμερικανός Πρόεδρος Donald Trump, υπογράφοντας το εκτελεστικό διάταγμα στο Λευκό Οίκο.

Μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους του κλάδου, τους αποκάλεσε «ραχοκοκαλιά της χώρας», ενώ, όπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, «ο χάλυβας είναι χάλυβας, αν δεν έχεις χάλυβα, ουσιαστικά δεν έχεις χώρα.

Foreign Policy: Κράτος – απαγωγέας η Τουρκία – Κρατάει ομήρους ξένους υπηκόους για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της

- Με άρθρο του το περιοδικό Foreign Policy ξεμπροστιάζει την τακτική της Τουρκίας που κρατάει αιχμαλώτους υπηκόους ξένων χωρών ζητώντας ανταλλάγματα - Παραθέτει τις πιο γνωστές υποθέσεις όπου ο Ερντογάν ξεδιάντροπα έχει ζητήσει ανταλλαγή "αιχμαλώτων" - Το άρθρο, γράφτηκε την ημέρα που έγινε γνωστή η σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών

Την ημέρα που δημοσιοποιήθηκε η είδηση της σύλληψης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στα σύνορα Ελλάδας Τουρκίας στις Καστανιές του Έβρου το ξένο περιοδικό διπλωματίας Foreign Policy δημοσίευε ένα μακροσκελές άρθρο με τίτλο: «Η νέα εξωτερική πολιτική της Τουρκίας είναι η κράτηση ομήρων».

Σε συνθήκες εξαθλίωσης 5,1 εκατ. Ελληνες - Νέα έκρηξη της φτώχειας από το 2019

Έκρηξη της φτώχειας προβλέπεται από το 2019 με τους νεόπτωχους εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους και νέους να αυξάνονται αλματωδώς.

Όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ», σήμερα το 48% του πληθυσμού, δηλαδή 5,1 εκατομμύρια άτομα, ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, που είναι 382 ευρώ τον μήνα. Και από αυτό το 48% υπάρχουν 1,5 εκατομμύρια άτομα που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, δηλαδή κάτω από 182 ευρώ τον μήνα.

Μάλιστα στη χώρα μας στην κατηγορία των φτωχών-ανέργων τα επίσημα στοιχεία είναι εντυπωσιακά αφού εντάσσονται ο ένας στους δύο ανέργους(48%).

Τύπος Κρίσης 2: Ο Μεσοποιημένος

Φωτεινή Μαστρογιάννη 

Ένας άλλος τύπος ανθρώπου που υπάρχει στην κρίση, σύμφωνα με τους Χαρτ και Νέγκρι, είναι ο Μεσοποιημένος

Στο παρελθόν θεωρούνταν ότι οι άνθρωποι είχαν ελλιπή πληροφόρηση και ως εκ τούτου, η πολιτική τους δράση παρεμποδιζόταν. Με την άνοδο του Διαδικτύου, οι άνθρωποι έχουν καλύτερη πληροφόρηση (όπως έχουμε διαπιστώσει όλοι μας κατά τη διάρκεια της κρίσης όπου αποκαλύφθηκαν πολλά για πρόσωπα και πράγματα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας). Ωστόσο αυτή η αύξηση της πληροφόρησης δεν είναι αρεστή γι’αυτό και παρατηρούμε τον περιορισμό της ελεύθερης διακίνησης της πληροφόρησης από τα κοινωνικά μέσα και όχι μόνο. 

Ι. Μάζης: Η Τουρκία το πάει σε αναμέτρηση

Η Ελλάδα δεν μπορεί να εθελοτυφλεί. Οι σύμμαχοι όπως οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να κινηθούν αν δεν πειστούν ότι ο ελληνισμός είναι έτοιμος να υποστηρίξει τα δικαιώματα του.

Η Τουρκία πλέον, ρισκάρει ακόμη και την αναμέτρηση με την Ελλάδα, όσο βλέπει υποχωρητικότητα και κατευνασμό, θεωρώντας ότι τώρα είναι η στιγμή να προβάλλει όλες τις προκλητικές διεκδικήσεις της. Αυτό σημειώνει μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Γεωγραφικής Οικονομίας Ιωάννης Μάζης, μιλώντας στο Ράδιο 98.4.