MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

Η Ισλανδία με χρέος 900% του ΑΕΠ, πέταξε τους δανειστές και βγήκε από την κρίση

Η Ισλανδία, μια μικρή χώρα στον Βορειο Ατλαντικό Ωκεανό, αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα εξόδου από την κρίση, με όπλο το εθνικό της νόμισμα, την κρατικοποίηση των τραπεζών και την κήρυξη χρεοκοπίας. Είχε φτάσει να έχει χρέος 900% του ΑΕΠ, πέταξε έξω τους δανειστές, έβαλε στη φυλακή τους τραπεζίτες, και βγήκαμε από την κρίση με το νόμισμά της και τώρα αναπτύσσεται εντυπωσιακά.

Ι.Μάζης: «Η Τουρκία το πάει για αναμέτρηση»

Η Τουρκία πλέον , ρισκάρει ακόμη και την αναμέτρηση με την Ελλάδα , όσο βλέπει υποχωρητικότητα και κατευνασμό, θεωρώντας ότι τώρα είναι η στιγμή να προβάλλει όλες τις προκλητικές διεκδικήσεις της. Αυτό σημειώνει μεταξύ άλλων , ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Γεωγραφικής Οικονομίας, Ιωάννης Μάζης , μιλώντας στον 98.4.

Εθνικό Συμβούλιο Χρέους

Αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της Ελλάδας η ίδρυση ενός τέτοιου υπερκομματικού οργανισμού, πριν ακόμη οι ιθαγενείς εξαθλιωθούν εντελώς, χάνοντας όσα έχουν και δεν έχουν – με τελική κατάληξη να μετατραπούν σε φθηνούς σκλάβους χρέους των νέων ιδιοκτητών της πατρίδας τους ή σε οικονομικούς μετανάστες.

Ανάλυση 

Όπως ακούγεται η Ελλάδα αποφάσισε επιτέλους, κυρίως λόγω των τουρκικών εξελίξεων, να ιδρύσει ένα διακομματικό Συμβούλιο Ασφαλείας για τα εθνικά της θέματα, με τη συμμετοχή στρατιωτικών και λοιπών εξειδικευμένων Ελλήνων – κάτι που έχουν κάνει πάρα πολλές άλλες χώρες στο παρελθόν. Το γεγονός αυτό είναι ασφαλώς εξαιρετικά θετικό, αφού τα εθνικά θέματα πρέπει να εξαιρούνται από τις (ανόητες κατά την άποψη μας) εσωτερικές συγκρούσεις των κομμάτων – τα οποία δυστυχώς δεν έχουν ξεφύγει καθόλου από τις μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις των τελευταίων δεκαετιών, παρά τα τεράστια οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας.

Ραγδαίες εξελίξεις: Ανεβαίνουν στον Έβρο οι Αμερικανοί!


Πληροφορίες από τοπικά μέσα ενημέρωσης του Έβρου αναφέρουν ότι κλιμάκιο υψηλόβαθμων Αμερικανών στρατιωτικών, αναμένεται να βρεθεί στην Αλεξανδρούπολη ίσως και μέσα στην βδομάδα που διανύουμε, προκειμένου να έχει επαφές και συζητήσεις για θέματα που ενδιαφέρουν τις ΗΠΑ στην περιοχή

Η υπόθεση με τη σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο έχει κινητοποιήσει τόσο το ΝΑΤΟ, όσο βεβαίως και τις ΗΠΑ.

Unicredit - Goldman: Οι «αγορές θα τιμωρήσουν την Τουρκία» - Σε ιστορικά χαμηλά η τουρκική λίρα

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η τουρκική λίρα θα αποδυναμωθεί καθώς οι ανισορροπίες της χώρας "αναβοσβήνουν στο κόκκινο"

Η τουρκική λίρα θα υποχωρήσει περαιτέρω έναντι του ευρώ και οι traders θα πρέπει να ποντάρουν σε αυτήν την πτώση.

Με αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα, η UniCredit συστήνει στους επενδυτές να είναι short στο τουρκικό νόμισμα, το οποίο κινείται σε ιστορικά χαμηλά έναντι του ευρώ, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας από τη Moody's.

Σήμερα η τουρκική λίρα είναι στα 4,70 λίρες/ευρώ, ενώ έναντι του αμερικανού νομίσματος είναι στα 3,8220 λίρες/δολάριο. 

Η υποτίμηση της Τουρκίας

Η χώρα είναι η πέμπτη χειρότερη στην παγκόσμια κατάταξη της μιζέριας, καθώς επίσης η πέμπτη με τα μεγαλύτερα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών – με το νόμισμα της να ευρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και με τον πληθωρισμό στα ύψη.

Επικαιρότητα

Οι περισσότεροι αναλυτές δεν εμπιστεύονται τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Τουρκίας, γνωρίζοντας πως χειραγωγούνται από την κυβέρνηση της – αν και ορισμένα από αυτά δεν μπορούν να διαψευσθούν πια, όσες προσπάθειες και αν γίνονται. Για παράδειγμα οι τιμές των τροφίμων, της ενέργειας και της ένδυσης, οι οποίες αυξάνονται δραματικά – όπως τα μη οινοπνευματώδη ποτά που ακρίβυναν κατά 13,79% το 2017, τα λαχανικά κατά 12% και η ένδυση κατά 11,48%, ενώ τα έξοδα διαμονής (ενοίκιο, νερό, ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) αυξήθηκαν κατά 9,62% και η μετακίνηση (με αυτοκίνητο ή με το τραίνο) κατά 18,24%!

Διπλασιάστηκε το χρέος σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρο μεταξύ 2008-2015

Ένα τεράστιο ψέμα που διαδίδεται ευρύτατα τελευταία είναι η υπόθεση ότι, χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία,η Ιταλία,η Κύπρος έχουν βγει απο τα μνημόνια και πορεύονται ικανοποιητικά. Στην πραγματικότητα και οι χώρες αυτές σέρνονται οικονομικά και το δημόσιο χρέος τους διπλασιάστηκε ή και τριπλασιάστηκε τα πέντε τελευταία χρόνια μέσα στην ευρωζώνη.Συγκεκριμένα, μεταξύ 2008 και 2015 το δημόσιο χρέος εκτοξεύτηκε ως ακολούθως στις κάτωθι χώρες:

ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 2010 ΝΑ ΠΙΕΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Το 2010, όταν η χρεοκοπία κτυπούσε την πόρτα μας, δόθηκε στην τότε ελληνική κυβέρνηση η μεγάλη ευκαιρία να πιέσει την γερμανοκρατούμενη Ευρώπη, με πραγματική απειλή στάσης πληρωμών, κάτι που θα τίναζε στον αέρα ολόκληρο το οικοδόμημα της Ευρωζώνης και ενδεχομένως να είχε διαλύσει την ΕΕ.

Όλοι οι ευρωπαίοι επίσημοι σήμερα, παραδέχονται δημοσίως ότι η Ελλάδα θυσιάστηκε τότε, από τον Γιώργο Παπανδρέου, χωρίς να ερωτηθούν οι Έλληνες, προκειμένου να διασωθούν οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες και φυσικά ολόκληρο το οικοδόμημα της Ευρωζώνης.