MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Το μέλλον του δολαρίου

Λέγεται πως ο μονοπωλιακός νομισματικός κόσμος φτάνει στο τέλος του, όπου οι δύο βασικοί παίκτες, η Κίνα και η Ευρωζώνη, θα μπορούσαν να πάρουν μεγάλα μερίδια του δολαρίου, εάν βελτίωναν τις οικονομίες τους. Είναι όμως έτσι;

«Το 90% της αξίας, της ισοτιμίας καλύτερα του δολαρίου, προέρχεται από τον αμερικανικό στρατό – ο οποίος χρησιμοποιείται διεθνώς από τις Η.Π.Α. για την καταναγκαστική επιβολή του δολαρίου, ως το ισχυρότερο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα» (πηγή)

Το κόστος της άλωσης της Ελλάδας

Είναι αδύνατον να υπολογίσει κανείς το κόστος της απώλειας της εθνικής μας κυριαρχίας, των μελλοντικών προοπτικών της χώρας ή της δολοφονίας της τελευταίας ελπίδας των Ελλήνων – ούτε φυσικά της μεταφοράς της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο για τα επόμενα 99 χρόνια ή των κινδύνων για την εδαφική μας ακεραιότητα.

«Αναρωτιέμαι αν έχουμε ή δεν έχουμε Σύνταγμα. Εάν έχουμε, τότε τι νόημα έχουν όλα όσα γίνονται εναντίον του Συντάγματος; Αν πάλι δεν έχουμε, τότε τι μας χρειάζονται η Βουλή και η Γερουσία που για αυτά ξοδεύονται τόσα χρήματα από τα λιγοστά που έχουμε; Οι τρεις προστάτιδες δυνάμεις μας προμηθεύουν καινούργιο Βασιλιά (=καθαιρούν ή διορίζουν τον εκάστοτε πρωθυπουργό σήμερα). Βασικά όμως δεν έχει σχεδόν τίποτα αλλάξει. Η ίδια κακοδαιμονία και η ίδια καταπιεστική ξενοκρατία. Δεν είναι τα πρόσωπα αυτά που φταίνε, αλλά οι Θεσμοί» (Κ. Κανάρης).

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΑΣ. ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΜΕ;

Ενώ οι Τούρκοι, πολλά χρόνια πριν κάνουν κάτι σε βάρος μας, το λένε δημόσια, εντούτοις εμείς θέλουμε να παριστάνουμε μονίμως τους έκπληκτους και να μιλάμε για νευρική Τουρκία (την οποία προσπαθούμε να κατευνάσουμε) και για δικτάτορες, σουλτάνους και άλλα τέτοια που αρέσουν σε μας τους “δημοκράτες”.

Η Τουρκία, πολλά χρόνια πριν εκδηλωθεί με πράξεις στα σχετικά πεδία, αμφισβητούσε δημόσια τον θαλάσσιο και εναέριο χώρο μας. Εμείς δεν δίναμε σημασία, έχοντας αγκαλιά τη συνθήκη της Λωζάνης. Τελικά φτάσαμε στο casus belli, στο να μην μπορούμε να επεκτείνουμε το θαλάσσιο χώρο μας στα 12 μίλια και στις πολυάριθμες καθημερινές παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας. Οι Τούρκοι τελικά μας πήγαν στο τραπέζι και μας υποχρέωσαν να υπογράψουμε για τη μη εκμετάλλευση του Αιγαίου κ.λ.π. Ταυτόχρονα, αντί να καταρρίπτουμε αμέσως κάθε πολεμικό αεροπλάνο που θα παραβίαζε τον εναέριο χώρο μας, απλά κάναμε και κάνουμε τα στραβά μάτια στις καθημερινές δεκάδες παραβιάσεις, που de facto καταργούν την εθνική κυριαρχία μας και τελικά εκείνο που κάνουμε (για τα μάτια της διεθνούς κοινότητας) είναι να σηκώνουμε τα δικά μας αεροπλάνα και στην ουσία να συνοδεύουμε τα τουρκικά προς την έξοδο.

Εμπάργκο στην Τουρκία;

Οι Έλληνες οφείλουν επιτέλους να γίνουν συνειδητοί καταναλωτές, παύοντας να αγοράζουν τουρκικά προϊόντα, να βλέπουν τουρκικά σίριαλ και να ταξιδεύουν στην Τουρκία – ενώ το ίδιο είναι υποχρεωμένοι να κάνουν με τα γερμανικά προϊόντα, καθώς επίσης με τα γερμανικά καταστήματα, εάν δεν θέλουν να μετατραπεί η Ελλάδα σε χώρα της LIDL.

Επικαιρότητα

Εισαγωγικά, το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας με την Τουρκία ήταν ανέκαθεν πλεονασματικό υπέρ της Ελλάδας – ενώ το 2014 η Τουρκία ήταν η μεγαλύτερη αγορά για τα ελληνικά προϊόντα, αν και συγκυριακά, αφού το επόμενο έτος υποχώρησε στην 4η θέση. Το 52% βέβαια των ελληνικών εξαγωγών αφορά τα πετρελαιοειδή – όπου η ενεργειακή εξάρτηση της Τουρκίας είναι πολύ μεγάλη, οπότε επεξηγούνται καλύτερα οι διεκδικήσεις της στα ενεργειακά αποθέματα της Κύπρου και της Ελλάδας.