MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Το χρέος, η ομηρία της οικονομίας και το αφήγημα του Τσίπρα

Του Σταύρου Λυγερού 

Για τον Τσίπρα η προσπάθεια να ελαφρυνθεί το χρέος δεν έχει μόνο κρίσιμη οικονομική σημασία. Έχει αποκτήσει και κρίσιμη πολιτική σημασία. Χωρίς την ανακοίνωση των μεσοπρόθεσμων μέτρων, το αφήγημα για την έξοδο από τα Μνημόνια και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ουσιαστικά χάνει την εμβέλειά του. Κι όχι αδίκως. Χωρίς γενναία ελάφρυνση, η οικονομία θα παραμείνει σε ομηρία.

Το Βερολίνο δεν κρύβει την πρόθεσή του να συρρικνώσει όσο γίνεται περισσότερο το εύρος της συζητούμενης ελάφρυνσης. Όπως είχε πει ο Σόιμπλε, η Ελλάδα θα αποπληρώσει και το τελευταίο ευρώ. Το γεγονός ότι τη θέση του στο υπουργείο Οικονομικών κατέχει σήμερα ένας σοσιαλδημοκράτης δεν αλλάζει ποιοτικά τα πράγματα. Τα γεγονότα απέδειξαν, άλλωστε, πως αυτό που ίσχυσε ήταν το γερμανικό χρονοδιάγραμμα: μετά την επιτυχή λήξη του 3ου Μνημονίου το καλοκαίρι του 2018 θα εξετασθεί εάν το ελληνικό χρέος χρειάζεται αναδιάρθρωση.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΩΔΥΝΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ κ. ΤΣΙΠΡΑ;

Ο κ. Τσίπρας μας λέει πως αν δεν δώσουμε το όνομα "Μακεδονία" στα Σκόπια, οι συνέπειες θα είναι επώδυνες.

Γιατί όμως δεν μας λέει ποιες θα είναι αυτές οι συνέπειες και ποιος τον απειλεί ότι θα υπάρξουν συνέπειες;

Γιατί άραγε ο κ. Ερντογάν καταγγέλλει δημόσια τα πράγματα που θίγουν την Τουρκία, ενώ αντίθετα ο κ. Τσίπρας δεν μιλάει;

Τα εγκαίνια του πετρογουάν

Το χθεσινό ξεκίνημα της διαπραγμάτευσης συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης σε γουάν, με αντίκρισμα σε χρυσό, αποτελεί μία τεράστια πρόκληση το δολάριο – οπότε για την οικονομία των Η.Π.Α. και την ηγεμονία τους στον πλανήτη.

Επενδύσεις & Αγορές

Όλοι θεωρούν πως οι Η.Π.Α. ξεκίνησαν τον οικονομικό πόλεμο εναντίον της Κίνας, με την επιβολή δασμών στα προϊόντα που εισάγουν – πόσο μάλλον αφού εξαίρεσαν την ΕΕ, τη Ν. Κορέα, τη Λατινική Αμερική κοκ. Εν τούτοις συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, εάν παρακολουθεί κανείς σωστά τα διεθνή τεκταινόμενα – όπως τις συντονισμένες επιθέσεις εναντίον του δολαρίου εκ μέρους της Κίνας, του Ιράν και της Ρωσίας, τη μάχη της Σαουδικής Αραβίας με στόχο το πετροδολάριο, τις προσπάθειες απεξάρτησης όλων των χωρών της BRICS από το αμερικανικό σύστημα του χρέους κοκ.

Ερευνα: Καμία ονομασία με τον όρο «Μακεδονία» λέει το 65,9%

Αντίθετοι με το να περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία της ΠΓΔΜ εμφανίζονται οι περισσότεροι, σε νέα έρευνα.

Συγκεκριμένα, το 65,9% απαντά ότι η χώρα μας δεν θα πρέπει να δεχθεί καμία σύνθετη ονομασία που να περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, στην πανελλαδική έρευνα που έκανε για τον Οργανισμό «διαΝΕΟσις» η MRB.

Στην ίδια έρευνα, που διεξήχθη τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, το 27,7% απαντά ότι η χώρα μας πρέπει να δεχθεί ονομασία με τον όρο «Μακεδονία».

Νέα στοιχεία στη Βουλή για την προμήθεια αντιϊκών φαρμάκων την περίοδο 2006-2011

Στην αρμοδιότητα της Βουλής τέθηκαν νέα στοιχεία, που αφορούν τόσο την προμήθεια αντιγριπικών εμβολίων την περίοδο υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου, όσο και την αγορά αντιϊκών φαρμάκων που αφορά την περίοδο 2006-2011, μετά τον φάκελο που διαβίβασε η Εισαγγελία Διαφθοράς, αφού συσχέτισε δύο δικογραφίες σχετικά με προμήθειες του υπουργείου Υγείας.