MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στο Ράδιο Πρώτο

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στο Ράδιο Πρώτο

03/04/2018

Με θέμα : Τουρκία, Προκλήσεις, ΝΑΤΟ, Γεωπολιτικά

Οι κίνδυνοι του δολαρίου

Η επιβολή δασμών θα μπορούσε να προκαλέσει την αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού στις Η.Π.Α., λόγω της ανόδου των τιμών των εισαγομένων προϊόντων – οι χαμηλές τιμές των οποίων έχουν συμβάλλει στη διατήρηση του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα, παρά το ότι η Fed έχει πλημμυρίσει την αγορά με νέα χρήματα.

Ανάλυση

Οι επιθέσεις που δέχεται το δολάριο κλιμακώνονται συνεχώς – με τελευταία τα εγκαίνια του πετρογουάν εκ μέρους της Κίνας, όσον αφορά τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αγοράς πετρελαίου, τα οποία είναι μοναδικά με αντίκρισμα σε χρυσό. Ο συνολικός τζίρος τους την πρώτη ημέρα ανήλθε σε 18,3 δις γουάν ή σε 2,9 δις $, με τη συμμετοχή αρκετών εγχωρίων και ξένων επενδυτών – μία απόδοση πολύ καλύτερη από την αναμενόμενη, με αποτέλεσμα να συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση του κινεζικού νομίσματος (πηγή: zero hedge).

Χωρίς δίχτυ ασφαλείας

Σε σχέση με την έξοδο μας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, αυτό που στην πραγματικότητα θα συμβεί δεν θα είναι καθόλου ευχάριστο – αφού θα βρεθούμε ξαφνικά απέναντι στις διεθνείς αγορές, σε μία τρισχειρότερη οικονομική κατάσταση από το 2010 όπου μας απομόνωσαν.

Επικαιρότητα

Ξεκινώντας από το θέμα του κατά κεφαλήν χρέους που αναφέρθηκε χθες (πηγή), όπου η αντιπαράθεση του με αρκετά άλλα κράτη τεκμηριώνει ότι, σαν απόλυτο μέγεθος το ελληνικό είναι σημαντικά χαμηλότερο, οφείλουμε να τονίσουμε πως το γεγονός αυτό από μόνο του δεν έχει καμία αξία. Αυτό που έχει σημασία είναι η σύγκριση του σε σχέση με άλλα μεγέθη – όπως, για παράδειγμα, με τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου. 

Κάθε Έλληνας, από βρέφος μέχρι ηλικιωμένος, χρωστά 30.000 ευρώ: Αγώνας δρόμου μέχρι το Eurogroup

Το δυσθεώρητο ελληνικό χρέος βάζει σε μεγεθυντικό φακό η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt στη διαδικτυακή της έκδοση. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Κρατικού Χρέους στις 31 Δεκεμβρίου του 2017 ανέρχονταν σε 328,7 δις ευρώ και μέχρι τέλος του 2018 προβλέπεται να αγγίξει τα 332 δις ευρώ.

Όπως χαρακτηριστικά γράφει ο γερμανός δημοσιογράφος, κάθε Έλληνας, από βρέφος μέχρι ηλικιωμένος, χρωστά 30.000 ευρώ ή 180% του ΑΕΠ, δηλαδή 3 φορές περισσότερο από όσο προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

ΙΟΒΕ: Σχεδόν 7 στα 10 νοικοκυριά «μόλις τα βγάζουν πέρα»

Αυξήθηκε ο αριθμός των νοικοκυριών που «μόλις τα βγάζει πέρα», φτάνοντας το 67% (από 64% τον Φεβρουάριο), σύμφωνα με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Την ίδια ώρα, παραμένει σταθερό στο 11% το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας, η πρόβλεψη των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση το επόμενο έτος καθώς το 61% αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης (από 57% το Φεβρουάριο) ενώ το 4% προβλέπει εκ νέου μικρή βελτίωση.