MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το ΣτΕ και τον ΕΦΚΑ, το θέμα θα διορθωθεί με κάποια διάταξη νόμου. Δηλαδή, στην ουσία είπε πως η μνημονιακή κυβέρνηση θα δει τι λέει η απόφαση του ΣτΕ και στη συνέχεια θα τροποποιήσει λίγο το νόμο, ώστε να ισορροπήσουν και πάλι τα πράγματα. Προφανώς θα κάνει ένα λίφτινγκ στην αντισυνταγματικότητα του νόμου σαν να μην τρέχει τίποτα.

Αυτή ακριβώς είναι η κατάρα της Ελλάδας που δεν διαθέτει Συνταγματικό Δικαστήριο. Εδώ μπορεί οποιοδήποτε δικαστήριο, όπως και το ΣτΕ (που δεν είναι Συνταγματικό Δικαστήριο) να κρίνει, έπειτα από δικαστικές προσπάθειες ετών, κάποιες νομοθετικές διατάξεις ως αντισυνταγματικές και αμέσως να έρχεται η κυβέρνηση και με κάποιες μικροαλλαγές να κάνει τον νόμο να ισχύει και πάλι.

Ο παπαγαλισμός της δραχμής

Δεν θα είχαμε αντίρρηση επιστροφής στο εθνικό νόμισμα, αρκεί να μας μείωναν το δημόσιο χρέος κατά τουλάχιστον 70%, καθώς επίσης να υπήρχε μία ικανή κυβέρνηση – υπενθυμίζοντας τα λόγια του Keynes, σύμφωνα με τον οποίο δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο για ένα κράτος, από την κατάρρευση του νομίσματος του.

«Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το ελληνικό χρέος από την εποχή της σύστασης του ελληνικού κράτους το 1832 μέχρι το 2002 που μπήκαμε στο ευρώ ήταν 150 δις €. Σήμερα το χρέος είναι πάνω από 320 δις €. Και με το κούρεμα των 50 δις ελληνικών ομολόγων ιδιωτικών και δημοσίων, υπολογίζεται σε 370 δις €. Δηλαδή υπερδιπλασιάστηκε μέσα στα 16 χρόνια της Ευρωζώνης. Με ποια λογική υποστηρίζουν οι «παπαγάλοι» ότι το χρέος το κληρονομήσαμε από το παρελθόν της δραχμής;» (Θ.Κ.)

Πανικός στο Ιράν

Όπως φαίνεται οι Η.Π.Α. χρησιμοποίησαν ξανά το πυρηνικό όπλο του νομίσματος, για να τιμωρήσουν εκείνες τις χώρες που απειλούν να καταργήσουν τα πετροδολάρια στις μεταξύ τους συναλλαγές – κάτι που τεκμηριώνει πόσο δύσκολη είναι η ανεξάρτητη λειτουργία ενός εθνικού νομίσματος.

Επενδύσεις & Αγορές

Μετά την πρόσφατη κατάρρευση του ρουβλίου, για δεύτερη φορά από το 2014 που επιβλήθηκαν οι γνωστές κυρώσεις στη Ρωσία, μεταξύ άλλων λόγω του αμερικανικού εμπάργκο στο αλουμίνιο που είχε ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση της μετοχής της σημαντικότερης ρωσικής επιχείρησης σχεδόν κατά 50% (RUSAL), ακολούθησε χθες η συντριβή του ιρανικού νομίσματος (RIAL) – το οποίο έφτασε στο ρεκόρ των 1:60.000 στη μαύρη αγορά (γράφημα), έχοντας χάσει πάνω από το 33% της αξίας του μέσα σε έξι μήνες.

Η Τουρκική υστερία

Επικαιρότητα

Η γειτονική Τουρκία οδεύει, αργά αλλά σταθερά, σε μια αυτοκαταστροφική πορεία υπό τον ασφυκτικό έλεγχο ενός νεόπλουτου, μεγαλομανή και αυταρχικού ανθρώπου ο οποίος ζει μέσα στην χλιδή των παλατιών και των νέο-οθωμανικών του φαντασιώσεων.

Οι ακραίοι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιεί για τους περισσότερους ηγέτες Δύσης και Ανατολής στοχεύουν στην «αντιστάθμιση» των χαρακτηρισμών που αφορούν τον ίδιο: «Απατεώνας δικτάτορας» (Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου, Αρχηγός Τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, 16/1/2016), «Φασίστας δικτάτορας» (Μπουλέντ Τεζκάν, εκπρόσωπος Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος –CHP, 30/10/2017), «Φρικτός ψυχασθενής» (Ενές Καντέρ, Τούρκος μπασκετμπολίστας του ΝΒΑ, 26/2/2018), «Χασάπης» (Μπενιαμίν Νετανιάχου, πρωθυπουργός Ισραήλ, 2/4/2018), «Λήσταρχος» (πρωθυπουργός Κοσσόβου Ραμούς Χαραντινάι, 6/4/2018), «Τρελός» (Πάνος Καμένος, Έλληνας ΥΠΕΘΑ, 2/4/2018).

ΟΛΟΙ ΒΟΛΕΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΝΑ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ Η ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΟΛΟΙ ΒΟΛΕΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΝΑ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ Η ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – Τον Μάιο βγαίνουν τα αποτελέσματα των περίφημων stress test των κατ ευφημισμόν "ελληνικών" τραπεζών, τα οποία θα καταδεικνύουν ότι το έλλειμμα τους ή αλλιώς "κεφαλαιακή επάρκεια", βρίσκεται σε επίπεδο πιο βαθύ απο την άβυσσο του Ειρηνικού Ωκεανού .

Εδω και τρία χρόνια τo hellenic sunrise 2 γράφει ότι οι τράπεζες και η χρεοκοπία τους θα αποτελέσουν την κύρια αιτία για την τουρκική εισβολή.

Οι Γερμανοί και όλα τα σάπια όργανα τους και οικονομικοί θεσμοί -ΕΚΤ, SSM και άλλα τέτοια χαζά,δεν έχουν κεφάλαια για να στηρίζουν τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες εάν αφεθούν να χρεοκοπήσουν θα συμπαρασύρουν το ΕΥΡΩ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης

Oι Η.Π.Α. εξελίχθηκαν σε μία σύγχρονη ένωση πολύ δύσκολα, καθώς επίσης μετά από αρκετά προβλήματα και αποτυχίες – ενώ θα ήταν λάθος να μεταφερθεί η εμπειρία τους στην ήπειρο μας, αφού έχουν προηγηθεί δύο αιματηροί παγκόσμιοι πόλεμοι εκ μέρους της Γερμανίας, οι πληγές των οποίων δεν έχουν ασφαλώς επουλωθεί.

Ανάλυση
Η ΕΕ, ιδίως η Ευρωζώνη που θεωρείται ως ο τελικός στόχος της ένταξης των κρατών που συμμετέχουν σε αυτήν, αποτελούν από πολλές πλευρές ένα καινούργιο ιστορικό πείραμα – το οποίο έχει ενδεχομένως προωθηθεί από τις Η.Π.Α., για να είναι σε θέση να ελέγχουν καλύτερα την ήπειρο μας. Ειδικά όσον αφορά το ευρώ, θα ήταν λογικός ο σχεδιασμός του από την υπερδύναμη – έτσι ώστε να υπάρχει ένα εναλλακτικό παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, μέσω του οποίου θα εμποδιζόταν ο ανταγωνισμός από οποιαδήποτε άλλη χώρα (σενάριο).

Χρέη και γεωπολιτική εκτός ελέγχου

Το αυξανόμενο παγκόσμιο χρέος, η συνεχιζόμενη κατάρρευση του νομίσματος και της οικονομίας της Τουρκίας, καθώς επίσης οι εντάσεις μεταξύ των υπερχρεωμένων Η.Π.Α., της Ρωσίας και της Κίνας, δεν αποτελούν καλούς οιωνούς για την περιοχή μας και για τον πλανήτη.

Επικαιρότητα 

Εντείνονται οι ανησυχίες στον πλανήτη, λόγω της συνεχούς αύξησης του παγκοσμίου χρέους, ιδιωτικού και δημοσίου, στα 237 τρις $ ή στο 318% περίπου του ΑΕΠ – εκ των οποίων τα 70 τρις $ αφορούν τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, τα 64 τρις $ τα κράτη, τα 58 τρις $ τις τράπεζες και τα 45 τρις $ τα νοικοκυριά, παρουσιάζοντας μία αύξηση κατά 4 τρις $ σε σχέση με το 2017 (γράφημα).

Φόρεσε το τούρκικο φέσι ο ΑΝΤ1

Έτσι όπως το πάει, θα λέει τα δελτία και στα τούρκικα.

Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας υπέγραψε ο όμιλος ΑΝΤ1 με το…Τούρκικο Kanal D International.


Το τουρκικό δίκτυο θα εκπροσωπεί αποκλειστικά τα πρόγραμμα του ΑΝΤΕΝΝΑ International, με πρόσβαση σε πρόγραμμα 600 ωρών, για όλο τον κόσμο.

ΕΚΤ: Πρώτη από τους... τελευταίους η Ελλάδα σε ανάπτυξη

Τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ των χωρών της ΕΕ είχε η Ελλάδα το 2017, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση της ΕΚΤ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, το ελληνικό ΑΕΠ ανήλθε στο 1,4%, έναντι 2,3% μέσου όρου στην ευρωζώνη, ενώ ξεχωρίζει η περίπτωση της Ιρλανδίας με ποσοστό 5%.

Αιτίες, σύμφωνα με την έκθεση, η ιδιωτική κατανάλωση στην Ελλάδα που αυξήθηκε μόνο κατά 0,1% το 2017, έναντι μέσης αύξησης στο 1,6% στα υπόλοιπα κράτη της ευωζώνης. Παράλληλα, καταγράφεται συρρίκνωση και της κρατικής δαπάνης κατά 1,1% στην Ελλάδα, όταν κατά μέσο όρο αυξήθηκε κατά 1,2% στην ευρωζώνη.

Στα 237 τρισ. δολ. το παγκόσμιο χρέος στο δ' τρίμηνο 2017 - Έφθασε στο 317,8% του ΑΕΠ

Πρόκειται για νέο επίπεδο - ρεκόρ 

Σε νέο επίπεδο - ρεκόρ διαμορφώθηκε το παγκόσμιο χρέος στο δ' τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), καθώς έφθασε στα 237 τρισ. δολάρια. 

Πρόκειται για πόσο υψηλότερα κατά 70 τρισ. δολάρια σε σύγκριση με την προηγούμενη 10ετία.