MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Δικαίωμα στο νερό

Συμμετείχε αλήθεια η Ελλάδα στη διαπραγμάτευση της Γενεύης, αφού τα περισσότερα νησιά της έχουν προβλήματα με την ύδρευση, ενώ για μία χώρα που εξαρτάται σε τόσο μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό και από τον πρωτογενή τομέα είναι θέμα επιβίωσης;
«Για να καταλάβει κανείς τι συνέβη στο Ηράκλειο πρέπει πρώτα να κατανοήσει τον προβληματικό τρόπο, με τον οποίο υδρεύεται η 4η μεγαλύτερη πόλη στη χώρα. Το Ηράκλειο, υδρεύεται κυρίως από γεωτρήσεις. Η άναρχη και σε μεγάλο βαθμό αυθαίρετη επέκτασή του οδήγησε στη δημιουργία ενός δυσλειτουργικού συστήματος ύδρευσης.

Καταρρέει η Τουρκική λίρα

Μεγάλους κινδύνους για την τουρκική Οικονομία βλέπουν οι αναλυτές του οίκου Moody’s, η τουρκική λίρα κατρακυλά και προειδοποιούν για μεγάλες επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα και το δημόσιο χρέος! 

Η λίρα έχει χάσει 12% της αξίας της από την αρχή του έτους, ενώ μόνο τον τελευταίο μήνα είχε απώλειες της τάξης του 8%. Οι πόλεμοι, οι απειλές και η κινδυνολογία, έφεραν σύννεφα, που εντείνουν την αβεβαιότητα και δυσκολεύουν το έργο των παραγωγικών δυνάμεων της Οικονομίας. 

Ακριβότερη χρηματοδότηση και αύξηση των κόκκινων δανείων, προκαλούν πονοκέφαλο στους επιχειρηματίες, ενώ δημιουργούν αμφιβολίες στους ξένους επενδυτές. 

Πετρέλαιο: H θεωρία "peak oil"

(Αναδημοσίευση παλαιότερου άρθρου)

Η θεωρία peak oil είναι με απλά λόγια η εκτίμηση ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα αγγίξει σύντομα το σημείο κορύφωσής της.

Αλλά ας κάνουμε μια ιστορική ανασκόπηση του θέματος:

Η θεωρία " peak oil " διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον γεωλόγο Μάριον Κινγκ Χάμπερτ (M. K. Hubbert), ο οποίος, το 1956, προέβη στην εκτίμηση ότι η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ θα αγγίξει το σημείο κορύφωσής της μεταξύ 1965 και 1970 και έπειτα θα ακολουθούσε πτωτική καμπύλη, γνωστή τώρα ως η καμπύλη του Χάμπερτ.

Οι επτά στους δέκα Έλληνες κόβουν βασικά έξοδα για να τα φέρουν βόλτα

Οι 8 στους 10 δεν βλέπουν έξοδο από την κρίση

Οι 8 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι η χώρα θα συνεχίσει να βρίσκεται σε οικονομική ύφεση και κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Επιπλέον οι 8 στους 10 Έλληνες αμφιβάλουν για τις δυνατότητες της Ελλάδας να βγει από την οικονομική κρίση τους επόμενους μήνες.

Τα συμπεράσματα αυτά προέρχονται από έρευνα Consumer Confidence της Nielsen που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2017.

Ο πληθυσμός της Γης θα χτυπήσει άπειρο το 2054

Κάποια στιγμή, όχι πολύ μακριά από σήμερα, ο πληθυσμός της Γης θα χτυπήσει άπειρο! Κυριολεκτικά! Θα γίνουμε τόσοι, που δεν θα ‘χουμε τόπο να σταθούμε, θα ξεχειλίζουμε από τις άκρες της και θα πηδάμε στο κενό από το στρίμωγμα. Δεν θα γίνουμε απλώς πολλοί, ούτε υπερβολικά πολλοί, αλλά άπειροι! 

Το παραπάνω διαγραμματάκι δείχνει στον οριζόντιο x-άξονα τα χρόνια από το 0 μΧ μέχρι το 2001, και στον κάθετο, τον πληθυσμό της Γης για όσες χρονιές είναι διαθέσιμα στοιχεία, σε δισεκατομμύρια. Κάθε τετραγωνάκι αντιστοιχεί στον πληθυσμό μιας δεδομένης χρονιάς οι οποίοι έχουν ληφθεί από διάφορες αξιόπιστες data-bases. 

Η τραγωδία του Διεθνούς Δικαίου

Κανένας κανόνας δεν ισχύει όταν δεν τιμωρείται η παράβαση του, όπως επίσης κανένας νόμος όταν δεν υπάρχουν αστυνομία και δικαστήρια – ενώ συνεχίζει να κυριαρχεί στον πλανήτη το δίκαιο του ισχυρότερου.

Επικαιρότητα 

Το Σάββατο το πρωί είχε προγραμματισθεί η έλευση των ελεγκτών χημικών όπλων της OPCW στη DUMA της Συρίας για να ερευνηθεί η περιοχή, στην οποία μία εβδομάδα πριν είχαν ενδεχομένως χρησιμοποιηθεί δηλητηριώδη αέρια – κάτι που τελικά δεν ήταν εφικτό, επειδή λίγες ώρες προηγουμένως οι Η.Π.Α., η Μ. Βρετανία και η Γαλλία βομβάρδισαν με 105 πυραύλους τρεις στόχους, οι οποίοι είχαν δήθεν σχέση με την παραγωγή συριακών χημικών όπλων.