MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στην Κ. Οικονόμου, Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης.

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στην Κ. Οικονόμου, Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης.

20/4/2018

Με θέμα : Προκλήσεις, ΝΑΤΟ, Γεωπολιτικά, ΑΟΖ, Κοιτάσματα, Τουρκία

Η αυτοπαγίδευση της Ρωσίας

Θα μπορούσε να πει κανείς πως ο πρόεδρος Putin, με μία σειρά τακτικών νικών σε πολλά στρατιωτικά μέτωπα, οδήγησε τη χώρα του σε μία μεγάλη στρατηγική ήττα – ότι κέρδισε όλες τις γεωπολιτικές μάχες αλλά έχασε τον οικονομικό πόλεμο, με αποτέλεσμα να το πληρώσουν πολύ ακριβά οι Ρώσοι.

Ανάλυση 

Πρώτος ο πρόεδρος Putin κατέδειξε τη δύναμη του ρωσικού κράτους σύμφωνα με τον κ. B. Milanovic, σε μία εποχή μάλιστα που η χώρα του φαινόταν μικρή και αδύναμη – έχοντας τότε βιώσει σχετικά πρόσφατα τη στρατηγική σοκ και δέους του ΔΝΤ. Συνέβη όταν δεν δίστασε να κλείσει στη φυλακή τον Chodorkowsky, υφαρπάζοντας του την Yukos – αποδεικνύοντας πως με το κράτος δεν μπορεί κανείς να αντιπαρατεθεί, όσο ισχυρός και αν είναι. 

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΠΕΒΑΛΑΝ CAPITAL CONTROLS ΑΜΕΣΩΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ;

Κάθε εχέφρων πολίτης αυτής εδώ της δύστυχης χώρας αναρωτιέται: Γιατί δεν επέβαλαν capital controls τον Μάϊο του 2010, αλλά άφησαν να βγάλει η ελίτ τα χρήματά της στο εξωτερικό;

Δεν μπορεί να δοθεί πειστική απάντηση στο ερώτημα αυτό, και ειδικά τώρα εκ των υστέρων που είδαμε που οδηγήθηκαν τα πράγματα.

Γιατί λοιπόν δεν έβαλαν capital controls αμέσως με το πρώτο μνημόνιο, ώστε να ελεγχθεί η ροή του χρήματος, αλλά επέτρεψαν να βγάλει η ελίτ άνετα όλα τα χρήματά της στο εξωτερικό (π.χ. γερμανικές τράπεζες);

Κυρίαρχος όποιος ελέγχει την έκδοση του χρήματος

Του Σπύρου Λαβδιώτη

«Ας μου επιτραπεί να εκδώσω και να ελέγξω το χρήμα του έθνους και δεν με ενδιαφέρει ποιος θεσπίζει τους νόμους». Η επίκαιρη αυτή ρήση του παλαιού μεγαλοτραπεζίτη ‘Αρτσιμπαλντ Ρότσιλντ είναι επίκαιρη σ’ήμερα όσο ποτέ άλλοτε”.Η διαδικασία με την οποία το χρήμα δημιουργείται στη σύγχρονη εποχή είναι πλήρως εσφαλμένως αντιληπτό από το ευρύ κοινό.

Υπάρχει ένας καλός λόγος γι’ αυτό: οι κυβερνήσεις σήμερα αντί να εκδίδουν οι ίδιες το εθνικό τους νόμισμα, με το ισχύον νομισματικό σύστημα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, το χρήμα το δημιουργούν οι τράπεζες από το τίποτε και το δανείζουν με τόκο στις κυβερνήσεις για να καλύψουν τις δημοσιονομικές τους ανάγκες.Το παιχνίδι προπετάσματος καπνού και καθρεπτών

Οι ιθαγενείς του Αιγαίου

Δεν έχει λυθεί κανένα ουσιαστικό πρόβλημα στην πατρίδα μας από το 2010 και μετά, παρά το τεράστιο κόστος που πληρώσαμε. Οι ίδιες ιδεοληψίες, η ίδια γραφειοκρατία, η ίδια διαπλοκή, η ίδια διαφθορά, η ίδια κυβερνητική ανικανότητα, οι ίδιες 30-50 οικογένειες που απομυζούν τους πάντες, χρηματίζοντας και ελέγχοντας τους πολιτικούς.

«Το χειρότερο δεν είναι τα τεράστια λάθη που κάναμε (ας μην ξεχνάμε πως οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ψήφιζαν τους προικισμένους πολιτικούς που έλεγαν δημόσια «όχι και 400 εκ. μίζες»), αλλά το ότι θα μπορούσαμε ακόμη να τα καταφέρουμε, επειδή η Ελλάδα είναι μία πάμπλουτη χώρα, με τεράστιο φυσικό και ακόμη μεγαλύτερο υπόγειο πλούτο. 

Ο ζυγός του χρέους

Η ελίτ έχει στα χέρια της τα εργαλεία παραγωγής χρέους – ενώ όλοι εμείς είμαστε συλλογικά υπεύθυνοι για την ξέφρενη, ασυγκράτητα αυξανόμενη άνοδο των χρεών

Άποψη

Υπήρχαν ασφαλώς εποχές όπου η ελίτ, οι κάτοχοι της εξουσίας δηλαδή στον πλανήτη, οδηγούσαν μαζικά τους ανθρώπους στο θάνατο – συνήθως όμως θεωρούσαν προτιμότερο να εργάζονται οι άλλοι για αυτούς, έτσι ώστε να αποκομίζουν κέρδη.