MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Κύπρος: Ολοταχώς για τις άδειες στο "10" η ExxonMobil

Συμπληρώθηκαν όλες οι εξειδικευμένες υποθαλάσσιες έρευνες που προβλέπονταν να γίνουν, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία για τις δύο προγραμματισμένες γεωτρήσεις της κοινοπραξίας ExxonMobil - Qatar Petroleum στους στόχους "Δελφίνη" και "Ανθεία" στο τεμάχιο 10, όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος".

Εντός των προκαθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων, ολοκληρώθηκαν οι τελευταίες έρευνες, από ειδικό σκάφος Ocean Investigator, που τις τελευταίες μέρες σάρωσε τις ευρύτερες περιοχές των δύο στόχων με παράλληλες πλεύσεις από ανατολικά προς δυτικά και αντίστροφα, ώστε να καλύψει εκατοστό προς εκατοστό τον βυθό.

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στο ραδιοφωνικό σταθμό ERT OPEN

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στο ραδιοφωνικό σταθμό ERT OPEN

23/04/2018

Με θέμα : Ελλάδα, Τουρκία, Προκλήσεις, Εξελίξεις, Κοιτάσματα,  Ορυκτός Πλούτος

Η Ελλάδα δικαιούται την ελάφρυνση του χρέους, αλλά οι Ευρωπαίοι δανειστές μας κοροϊδεύουν

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Τα τελευταία οκτώ χρόνια, ο ελληνικός λαός έκανε απίστευτες θυσίες, πληρώνοντας τα λάθη των ανάλγητων και διεφθαρμένων πολιτικών, που δημιούργησαν την οικονομική κρίση. Τα χρόνια από το 1998 μέχρι το 2010, ήταν τα πλέον τραγικά για την οικονομία.

ΔΝΤ: Η διαφθορά «καταβροχθίζει» 2% του παγκόσμιου πλούτου

Τη στάση του απέναντι στη διαφθορά σκληραίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενθαρρύνοντας τις χώρες - μέλη του να την καταπολεμήσουν και στον ιδιωτικό τομέα, όπως προκύπτει από συνέδριο για το ζήτημα, στο οποίο συμμετείχε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η διαφθορά «καταβροχθίζει» κάθε χρόνο το 2% του παγκόσμιου πλούτου και εμποδίζει την ισότιμη κατανομή της οικονομικής ανάπτυξης, σύμφωνα με πρόσφατη του Ταμείου κατά την οποία μόνο τα χρήματα που δίνονται κάθε χρόνο για δωροδοκίες φτάνουν τα 1,5-2 τρισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή σχεδόν όσο είναι το ΑΕΠ της Γαλλίας.

Ο σάκος του μποξ

Η Δύση επιμένει να παρουσιάζει το Ρώσο πρόεδρο ως έναν «σκοτεινό διάβολο» που επιβουλεύεται την ειρήνη στον πλανήτη – παρά το ότι δέχεται μαζικές χρηματοπιστωτικές επιθέσεις από το 2014, περικυκλώνεται από το ΝΑΤΟ, ενώ γίνεται στόχος μέσω της Συρίας, κυρίως λόγω της προσέγγισης του με τη Σαουδική Αραβία.

Επικαιρότητα 

Οι επιθέσεις εναντίον της Ρωσίας συνεχίζονται, αυτή τη φορά από ένα γερμανικό κόμμα οικολόγων που με ανοιχτή επιστολή του (πηγή) καλεί τις χώρες της ΕΕ να σαμποτάρουν ουσιαστικά το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο – ενώ εξήντα βουλευτές του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από 16 κράτη-μέλη και πέντε διαφορετικές πολιτικές ομάδες υποστηρίζουν την πρόταση (πηγή: zero hedge). 

Μαθηματικές αλχημείες

Πώς είναι δυνατόν να συνέβη αυτό το «σκοτεινό θαύμα», όπου αφενός μεν η Ελλάδα παράγει πλεονάσματα, αφετέρου ξεπουλάει τις δημόσιες επιχειρήσεις της χωρίς να μειώνεται το χρέος αλλά, αντίθετα, να αυξάνεται κατά 10 δις € σε δύο χρόνια; Ηχητικό.
«Πρωτογενές πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ εμφάνισε το ισοζύγιο γενικής κυβέρνησης το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία έρχονται στον απόηχο των κρίσιμων επαφών του υπουργού οικονομικών στην Ουάσιγκτον. Στις επαφές αυτές οι Ευρωπαίοι επέμειναν στο στόχο για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2022. Το ΔΝΤ δεν αμφισβητεί το στόχο, αλλά το μίγμα πολιτικής με το οποίο επιτυγχάνεται. 

Τι είναι η προπαγάνδα – ποιά τα ειδη της

Μου άρεσε πάρα πολύ η σειρά άρθρων που γράφει ο Argos μετά από παρότρυνση του Κόραξ και θα ήθελα να συμπράξω κι εγώ με μια σειρά 2 άρθρων όπου θα κάνουμε ακαδημαικό μαθημα για την προπαγάνδα και πως αυτή επιρρεάζει την μάζα. Πάμε λοιπόν στο 1ο από τα 2 κομμάτια: 

1. Η σημασία της Προπαγάνδας. 

«Η Προπαγάνδα βασιλεύει, η Προπαγάνδα θριαμβεύει. Τα διαποτίζει όλα, τα παραμορφώνει όλα,. όλα είναι Προπαγάνδα. Από εδώ κι’ εμπρός, αυτή κανονίζει, την σκέψη μας, τις αντιδράσεις μας, την δραστηριότητα μας. H σύγχρονη βασιλεία της Προπαγάνδας είναι ένα τετελεσμένο γεγονός. Είναι ένα χαρακτηριστικά μιας νέας μορφής πολιτισμού. Οι Ιστορικοί τον μέλλοντος θα ονομάσουν τον 20ο αιώνα, αιώνα της Προπαγάνδας». (Ζ. Σεβαλιέ).