MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Η Αχίλλειος πτέρνα της Ελλάδας

Αυτό που μας λείπει είναι μία ικανή και πατριωτική κυβέρνηση, η οποία να μη σκύβει το κεφάλι όπως όλες οι μέχρι σήμερα – να μην λέει ψέματα, να μην είναι διεφθαρμένη, να δώσει τις σωστές κατευθύνσεις στους Έλληνες και να διαπραγματευθεί ορθολογικά με τους δανειστές.

Άποψη 

Μπορώ να αναφέρω πολλά αρνητικά για την ελληνική οικονομία – τα οποία τεκμηριώνουν πως η έξοδος από την τρίτη δανειακή σύμβαση θα είναι ένας εφιάλτης, εάν δεν στηριχθεί από την Ευρώπη και δεν υπάρξει διαγραφή μέρους του χρέους. Για παράδειγμα, το ότι η μακροοικονομική μας κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από το 2010, όσον αφορά το δημόσιο χρέος, το κόκκινο ιδιωτικό, την απώλεια του 25% του ΑΕΠ (γράφημα δεξιά), την υπερβολική φορολόγηση (το 38% περίπου του εισοδήματος οδηγείται στην εφορία έναντι μόλις 14% στην Ιρλανδία), την κατακόρυφη πτώση των μισθών του ιδιωτικού τομέα κοκ. 

Ο γερμανικός παραλογισμός

H φτώχεια στη Γερμανία, στην πλουσιότερη χώρα της Ευρώπης, δεν είναι ένα περιθωριακό φαινόμενο – αλλά μία πληγή σε πανεθνικό επίπεδο, όπως οι άστεγοι σε πολλές πόλεις της (στην εικόνα Γερμανοί που περιμένουν ουρά για δωρεάν συσσίτιο).

Επικαιρότητα

Σύμφωνα με ένα πρόσφατο δημοσίευμα (πηγή), το 31% των Γερμανών δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν με έκτακτα έξοδα της τάξης των 985 € ετησίως – για παράδειγμα, να επισκευάσουν το πλυντήριο ή το αυτοκίνητο τους. Εκτός αυτού, (α) περί τα 21.300.000 Γερμανοί είναι δίπλα στα όρια της φτώχειας, (β) 4.900.000 αναγκάζονται να κάνουν οικονομία στο φαγητό τους έχοντας τη δυνατότητα ενός πλήρους γεύματος μόνο ανά δύο ημέρες, ενώ (γ) 12.800.000 δεν είναι σε θέση να πληρώσουν μία εβδομάδα διακοπών στο εξωτερικό!

Πέρασε το ν/σ για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ - Διευκρινήσεις ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Κατά πλειοψηφία έγινε δεκτό το νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Υπέρ ψήφισαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσαν τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη να συμπεριλάβει σαφέστατες διατάξεις για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και για τη στήριξη των περιοχών ενεργειακού ενδιαφέροντος. Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με εξαίρεση το Ποτάμι, που δήλωσε ότι επιφυλάσσεται για τη στάση του στην Ολομέλεια. Συνεχίζεται η 48ωρη απεργία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. 

Όταν η διαδικασία ακροάσεων φορέων έλαβε τέλος, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Καματερός ζήτησε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη να εξετάσει τις προτάσεις που κατατέθηκαν, ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να εξετάσει με ποιους τρόπους θα στηριχθούν οι περιοχές στη μετά λιγνίτη περιοχή.

Μετά την Τουρκία και το Ιράν εγκαταλείπει το δολάριο: Προς ολοταχώς για ισλαμική οικονομική ένωση;

Μετά τις Κίνα, Ρωσία και Τουρκία που θέλουν να αποδεσμευθούν από το δολάριο και να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές τους σε χρυσό, σε ευρώ και εν τέλη με άλλο «καλάθι» αποθεματικών, έρχεται και το Ιράν να προχωρήσει σε απεμπλοκή από το αμερικανικό νόμισμα καθώς η Τεχεράνη αποφάσισε να το αντικαταστήσει με το ευρώ στις συναλλαγές του στο διεθνές εμπόριο.

Έτσι προστέθηκε και αυτό στο ανεπίσημο club κρατών, που επιθυμούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από την αμερικανική ρευστότητα στην βιομηχανία του πετρελαίου

Έτσι όλοι οι ιρανικοί κυβερνητικοί οργανισμοί θα χρησιμοποιούν το ευρώ σαν το κύριο μέσο συναλλαγής στις εκθέσεις τους, στα στατιστικά, στις δημοσιεύσεις και στα οικονομικά στοιχεία.

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Λ. Καλαρρύτη. Παραπολιτικά FM.

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Λ. Καλαρρύτη. Παραπολιτικά FM.

23/04/2018

Με θέμα : Ελλάδα, Τουρκία, Προκλήσεις, Εξελίξει, ΑΟΖ, Ορυκτός Πλούτος, Κοιτάσματα

Αποχωρεί το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα τι σημαίνει για χρέος, τράπεζες – O ESM 8/2018 αποπληρώνει 9,8 δισ στο Ταμείο

Το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει αλλά με συναίνεση των υπολοίπων δανειστών θα παραμείνει σε ρόλο τεχνικού συμβούλου σε μια 3μερή επιτροπή που θα συσταθεί από ESM, EE και ΔΝΤ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δεν θα συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα άπαξ και απορρίφθηκε το σχέδιο 4μηνης παράτασης του 3ου μνημονίου.

Να σημειωθεί ότι η τελική προθεσμία για να αποφασίσει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι τέλη Μαΐου του 2018, που όλα δείχνουν ότι είναι αδύνατο να έχει υπάρξει συμφωνία για το καίριο ζήτημα που είναι το ελληνικό χρέος.

Το τρίτο μνημόνιο λήγει Αύγουστο 2018, δεν θα υπάρξει παράταση και μέσω της διαδικασίας της καθαρής εξόδου – που σημαίνει χωρίς κεφάλαια από τον ESM – η Ελλάδα θα πορευθεί εκτός της ομπρέλας προστασίας των μνημονίων μετά από 8 χρόνια.