MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Τσουνάμι φόρων €8 δισ. για το 2018

Του Κωστή Πλάντζου

Μετά την Ανάσταση, ο γολγοθάς των Ελλήνων φορολογουμένων για το 2018. Μέχρι το τέλος της χρονιάς και καθώς η χώρα θα βγαίνει από τα μνημόνια, θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 8 δισ. ευρώ μέσα σε λίγους μήνες, αρχής γενομένης με τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές με βάση τα εισοδήματα του 2017.

Από την υποβολή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος θα εξαρτηθεί, εκτός από τους φόρους, ποιοι θα κερδίσουν ή θα χάσουν επιδόματα και κοινωνικές παροχές που διαρκώς ψαλιδίζονται, με βάση αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια. Ωστόσο τα έντυπα Ε1, Ε2 και Ε3 άλλαξαν και απαιτείται ιδιαίτερη μελέτη και εξοικείωση πριν από τη συμπλήρωσή τους. Ετσι από φέτος:

Πλήρης αποδοχή των θέσεων της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Του Δημήτρη Καζάκη

Ο Ερντογάν έφυγε χθες από τη σύνοδο της Βάρνας έχοντας πετύχει το βασικό του στόχο. Να πάρει τη διαβεβαίωση ότι η Τουρκία έχει στρατηγική σημασία για την πολιτική διεύρυνση, αλλά και για την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Θα ήταν σοβαρό λάθος για την Ευρώπη, η οποία ισχυρίζεται ότι είναι μια παγκόσμια δύναμη, να απομακρύνει την Τουρκία από την πολιτική επέκτασής της», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων μετά τη σύνοδο κορυφής Τουρκίας-ΕΕ στη βουλγαρική πόλη Βάρνα.

«Το ΝΑΤΟ δεν έχει ωφελήσει την Ελλάδα» – Το 80% εμπιστεύεται τον Στρατό – Δημοσκόπηση-κόλαφος για την Κυβέρνηση

Τη στάση της ελληνικής κοινής γνώμης για θέματα εξωτερικής πολιτικής αλλά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κατέγραψε έρευνα της Public Issue. 

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συγκυρία, με αρκετά και μεγάλα θέματα εξωτερικής πολιτικής να είναι ανοιχτά για την Ελλάδα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις να διάγουν μια περίοδο έντασης.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 81% των ερωτηθέντων πιστεύει πως σε σχέση με την περσινή χρονιά οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας έχουν χειροτερεύσει, ενώ ένα 74% εκτιμά ότι το σημαντικότερο πρόβλημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η αμφισβήτηση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας.

Washington Post: Η κρίση στην Ελλάδα τελείωσε μόνο αν δεν ζεις εκεί

"Η κρίση στην Ελλάδα τελείωσε μόνο αν δεν ζεις εκεί", είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Washington Post με αφορμή την επικείμενη έξοδο της χώρας από τα πολυετή προγράμματα στήριξης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μπορεί η Ελλάδα να έχει προχωρήσει και να μην αποτελεί πλέον οικονομική απειλή για ντόμινο στην ευρύτερη περιοχή, ωστόσο ο λαός της παραμένει κολλημένος στην μεγαλύτερη κατάρρευση ανεπτυγμένης χώρας στην ιστορία. Πράγματι, αν οι τελευταίες προβλέψεις του ΔΝΤ είναι σωστές, θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλα 10 χρόνια για να επιστρέψει η Ελλάδα εκεί που ήταν πριν την κρίση. Και αυτό μόνο να δεν υπάρξει μια νέα ύφεση στο μεσοδιάστημα.

Πτώση 19,6% στις πωλήσεις εφημερίδων το 2017

Μείωση 19,6% καταγράφηκε το 2017 στις συνολικές πωλήσεις εφημερίδων σε σχέση με το 2016, καθώς και σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες αυτών.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, κατά την αντίστοιχη σύγκριση του
έτους 2016 με το έτος 2015, παρατηρείται μείωση κατά 15,9% στις συνολικές πωλήσεις εφημερίδων ενώ παρουσιάζεται αύξηση μόνο στις πωλήσεις των θρησκευτικών εφημερίδων κατά 13,2%.

Του Άρη Δημόπουλου

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν πολλά βήματα παραπέρα είναι στις Βρυξέλλες όσο αφορά την καταπολέμηση των λεγόμενων «fake news», ένας όρος που έχει γνωρίσει μεγάλη άνθηση από τα μέσα του 2016.

Τότε ήταν που έγινε ευρέως γνωστός κυρίως μέσα από τα γεγονότα με τις αμερικανικές εκλογές , την υποτιθέμενη ρωσική εμπλοκή σε Ευρώπη και ΗΠΑ αλλά και διάφορα άλλα γεγονότα ανά τον κόσμο.

Ως εκ τούτου τα «fake news , με αρκετά προβλέψιμο τρόπο, μετατράπηκαν σε ένα ισχυρό όπλο της παγκόσμιας εξουσίας.