MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

ΤΑΜΑΜ! SIKILDIK!

Στην Τουρκία έχουν προκηρυχτεί διπλές «εκλογές», Προεδρικές και βουλευτικές για τις 24 Ιουνίου 2018, με σημαδεμένη τράπουλα ώστε να εξασφαλιστεί με σχετική σιγουριά η «νίκη» του Ρ.Τ. Ερντογάν. 

Παρ΄όλο που η κατάσταση σήμερα στην Τουρκία είναι πλήρως ελεγχόμενη από το καθεστώς Ερντογάν, η κατ΄ όνομα προεκλογική περίοδος προσφέρει κάποιες ειδήσεις που παρουσιάζουν ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Μία από αυτές, είναι η απίστευτη επιτυχία που σημειώνει στο Twitter το hastag #TAMAM, το οποίο γεννήθηκε λίγη ώρα μετά την «εμπνευσμένη» ομιλία του μεγάλου ψευτο – σουλτάνου της Τουρκίας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, στην οποία μεγαλόψυχα ανέφερε πως «Μόλις ο λαός μας πει ‘αρκετά’ (ΤΑΜΑΜ) θα φύγουμε!». 

Πόσο θα διαρκέσουν τα μνημόνια;

Κατά την άποψη μου αρκετά, αφού οι ελίτ κερδίζουν ακόμη από την κρίση – ενώ οι μάζες τη βιώνουν πλέον ως μία κανονικότητα, περιορίζοντας στωικά τις υλικές απαιτήσεις τους από τη ζωή τους.

Επικαιρότητα 

Εισαγωγικά, ο μοναδικός διαθέσιμος μηχανισμός αλλαγής είναι ο πόλεμος – η εξέγερση σε κοινωνικό επίπεδο. Οι αλλαγές προκαλούνται κυρίως από τις ελίτ μίας χώρας, με στόχο την υπεράσπιση των συμφερόντων τους. Εάν η ειρήνη είναι ο τελικός στόχος, τότε η λύση στο πρόβλημα της ειρηνικής αλλαγής θα ήταν εύκολη – αφού θα μπορούσε πάντοτε να επιτυγχάνεται με την παράδοση στον επιτιθέμενο, οικονομικά ή στρατιωτικά. Ο πραγματικός στόχος όμως αυτού που επιδιώκει την ειρήνη, πρέπει να είναι μία ειρήνη που να προασπίζεται και να εγγυάται τα ζωτικά του συμφέροντα, καθώς επίσης την ιδέα του περί δικαιοσύνης και ηθικής – τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και σε εθνικό (R. Gilpin). 

Το Ειδικό Δικαστήριο και τα τρία σενάρια για τις εκλογές

Του Σταύρου Λυγερού 

Κάθε κόμμα επιδιώκει στις εκλογές να αποσπά το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό. Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ και των επόμενων εκλογών υπάρχει ένας πρόσθετος ισχυρός λόγος. Ο Τσίπρας θέλει το υψηλότερο δυνατό ποσοστό, επειδή δικαιολογημένα θεωρεί ότι αυτό θα λειτουργήσει σαν ασπίδα πολιτικής προστασίας από τις προθέσεις ισχυρών κύκλων της ΝΔ, αλλά και του ΚΙΝΑΛ, να στείλουν αυτόν και συνεργάτες του κατηγορούμενους σε Ειδικό Δικαστήριο.

ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΡΑΓΕ ΤΙ ΜΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ;

Για όποιον ακόμα αναρωτιέται γιατί μας επιβάλουν συνεχώς φόρους, γιατί μας παίρνουν τις περιουσίες, γιατί μας μειώνουν τα εισοδήματα κ.λ.π., την απάντηση την έχει δώσει εδώ και 2.500 χρόνια ο Αριστοτέλης.

«…Επιδίωξη της τυραννίας είναι να πτωχεύσουν οι πολίτες, αφ’ ενός για να συντηρείται με τα χρήματα τους η φρουρά του καθεστώτος, και αφ’ ετέρου για να είναι απασχολημένοι οι πολίτες και να μην τους μένει χρόνος για επιβουλές. Σε αυτό το αποτέλεσμα αποβλέπει τόσο η επιβολή μεγάλων φόρων, η απορρόφηση των περιουσιών των πολιτών, όσο και η κατασκευή μεγάλων έργων που εξαντλούν τα δημόσια οικονομικά….» (Αριστοτέλους Πολιτικά).

ΜΠΑΜΠΑ, ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΑΔΕ ;

ΑΑΔΕ: ΑΡΠΑΓΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ…

Από τις 27 Απριλίου 2018 ήδη, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), έχει ξεκινήσει τη διενέργεια πλειστηριασμών υποχρεωτικά με την ηλεκτρονική διαδικασία, για χρέη ελλήνων πολιτών προς το δημόσιο. Στους πίνακες πλειστηριασμών περιλαμβάνονται μικροί και μεγάλοι οφειλέτες, δεδομένου ότι ο νόμος προβλέπει την υπαγωγή σ’ αυτή τη διαδικασία και οφειλές άνω των 500 ευρώ.